Český vývoz do Izraele roste o 54 %


14. 05. 2021  19:06     Tomáš Volf     komentáře (0)

Od začátku května až do dneška izraelský šekel ztrácí nejen vůči hlavním měnám, ale také ke koruně. Jak moc je Izrael důležitý obchodní partner z hlediska zahraničního obchodu? Kam by se mohla koruna k šekelu podívat pod zvýšení sazeb ze strany ČNB?

Český vývoz do Izraele roste o 54 %




Za posledních několik týdnů, kdy se vyostřuje konflikt s Hamásem a izraelský šekel ztratil vůči dolaru 1,6 % a jsme nyní na hranici 3,293 USDILS. K euru se dnes drží v těsné blízkosti hladiny 4 šekelů za jedno euro a od začátku května izraelská měna odevzdala až 4 %.

Koruna vůči němu posílila o necelých 3,5 % a ustálila se na hranici 6,4 korun za jeden šekel. Z celé situace mohou těžit izraelští exportéři, protože slabší domácí měna jim umožňuje dostat se snáze na zahraniční trhy. Poskytuje jim totiž větší dýchací prostor pro práci s marží, a proto se mohou dostat na lepší podmínky. 

Export do Izraele meziročně vzrostl o 54 %

Z pohledu dovozu je pro ČR Izrael 51. nejdůležitějším obchodním partnerem. V oblasti českého vývozu do Izraele mu patří 22. pozice. Podíl exportu do Izraele na celkovém vývozu ČR činí 0,55 % a importu 0,12 %. Nejedná se tedy zásadního partnera pro ČR. Na druhé straně nejdůležitějším odvětvím v rámci vývozu do Izraele je tradičně automobilový průmysl a pokud si uvědomíme klíčové postavení tohoto segmentu ekonomiky pro ČR, nelze ponechat nic náhodě. Za první tři měsíce letošního roku činil objem exportu 6,7 mld. korun. Oproti stejnému období loňského roku se jedná o 54% nárůst, který jde takřka celý na vrub právě osobním automobilům. Naproti tomu import v meziročním srovnání prakticky stagnuje. Nejvíce ČR z Izraele dováží telefonní přístroje a další bezdrátové přístroje pro komunikaci.

Koruna může jít až pod 6,3 ILSCZK

Budoucnost šekelu je pozitivní. I když nyní konflikt eskaluje je pravděpodobné, že Izrael udělá maximum pro jeho rychlé ukončení, resp. dostání pod kontrolu. Stabilizace ekonomiky a omezení negativních dopadů do obchodu je jedna z priorit, takže se dá počítat s tím, že šekel bude mít tendenci vracet se k silnějším úrovním. Proti tomu však půjde blížící se zvýšení úrokových sazeb ze strany ČNB, což by katapultovalo korunu vzhůru. Síla a trvání tohoto efektu bude závislá na vývoji domácí inflace, a především na odhodlanosti českých centrálních bankéřů dál zvyšovat sazby. Podle jejich posledních komentářů bychom se ještě letos mohli dočkat minimálně dvou utažení měnových podmínek. To by znamenalo, že koruna posílí až pod 6,30 ILSCZK.


Ing. Tomáš Volf

Project & Communication Specialist

Citfin-Logo_2013_CMYK

 



Český vývoz do Izraele roste o 54 %

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12624714944

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více