Cestování v Praze je rychlejší s bezkontaktní kartou Visa


02. 07. 2019  00:05     Tisková zpráva     komentáře (0)

Pražským cestujícím teď ve veřejné dopravě stačí bezkontaktní platební karty Visa, mobily nebo chytré hodinky. Obyvatelé hlavního města a turisté totiž můžou zaplatit přímo v tramvaji. Chytrý systém podporuje odloženou autorizaci a samotné vyučtování díky tomu probíhá až na konci dne, a to jednou částkou. Agregace plateb je ale možná na týdenní či dokonce měsíční bázi, kdy dochází k optimalizaci jízdného, například převodem na časovou měsíční jízdenku. Do budoucna by mohl podobný systém sloužit k odbavení cestujících v dalších dopravních prostředcích jako jsou autobusy a metro. Cestující by potvrdil pouze nástup a výstup pípnutím platební kartou. V případě přestupů pak chytrý systém vypočítá nejvýhodnější cenu. 

Cestování v Praze je rychlejší s bezkontaktní kartou Visa




Společnost Visa se v České republice dlouhodobě věnuje rozvoji akceptační sítě v různých oblastech, aby zpřístupnila digitální platby jak spotřebitelům, tak obchodníkům. Jednou takovou oblastí jsou smart cities. Dopravní podnik hlavního města Prahy vybavil pražské tramvaje bezkontaktními platebními terminály, na kterých lze platit kartou, mobilními telefony či nositelnou elektronikou. Držitelé karet Visa se tak můžou po Praze pohybovat snadno a rychle. 

Pro úhradu jízdenky už cestující nepotřebují drobné. Stačí, když nastoupí a zaplatí svou debetní či kreditní kartou. Nově instalované terminály navíc podporují několik jazykových mutací, aby chytré řešení vyhovělo dlouhodobě rostoucímu turismu a počtu cizinců žijících v hlavním městě. Platby cestujících jsou navíc zabezpečeny úplně stejnými mechanismy jako ostatní bezkontaktní transakce, na které jsou zvyklí u prodejců.

„Češi používají k placení bezkontaktní technologie nejvíc ze všech v Evropě a bezhotovostní platby ve veřejné dopravě jsou už pomalu samozřejmostí jako každodenní placení kartou v obchodech. Do budoucna navíc doufáme v zavedení pružného jízdného bez nutnosti tisknout papírovou jízdenku. Chytrý systém cestující spolehlivě a rychle odbaví a umožní vypočítat nejvýhodnější jízdné. Místo papírových jízdenek a dopravních karet budou cestující používat svou platební kartu, se kterou jsou zvyklí platit za běžné produkty a služby. Praha se díky tomu přidala na seznam českých měst využívajících chytré platební systémy ve veřejné dopravě a jistě nezůstane posledním,říká František Jungr, Visa, Manažer produktů pro střední Evropu. 

Bezhotovostní nákup jízdenek je v Praze stále novinkou. Budoucnost však přinese plně elektronické jízdné. Takový systém sám dokáže vyhodnotit tarif a za cestujícího spočítat vždy tu nejvýhodnější cenu. Nové řešení využívá odloženou autorizaci, kdy dochází k vyúčtování jedné částky až na konci dne. Pomocí agregace plateb bude možné jednotlivé částky sloučit nejen jednou denně, ale také využít časové jizdenky pro více dnů, týdnů nebo dokonce měsíců. Díky tomu je veřejná doprava v Praze snadnější a pohodlnější. Jelikož je bezkontaktní technologie rychlá, nehrozí, že by cestující čekali ve frontě. Platby jsou svižné a dopravcům pomáhají snižovat náklady spojené s dopravním systémem. 

Pražské řešení navazuje na úspěšné zavedení plně bezkontaktního jízdného v ostravské veřejné dopravě, kde cestující jezdí bez papírových lístků již od roku 2016. Chytrý systém v Ostravě automaticky sloučí jízdy, pokud cestující překročí celkovou cenu, kterou by jinak zaplatil např. formou denní jízdenky. Pokud taková hranice není překročena, zaplatí cestující jen tolik, kolik skutečně projezdil. Samotné vyúčtování probíhá až na konci dne. Ostrava se po Londýnu stala teprve druhým městem na světě, které takovou metodu podporuje. Praha se tak dostává na seznam dalších světových metropolí jako jsou New York, Singapur či Rio de Janeiro. 

V loňském roce Visa zjišťovala aktuální situaci na trhu dopravních a přepravních služeb a ve spolupráci se Stanfordovou univerzitou vypracovala globální studii s názvem Budoucnost dopravy: mobilita v době megalopolí, ve které zjišťovala spokojenost cestujících s veřejnou dopravou. Výsledky představily klíčové faktory, jak zefektivnit dopravu ve městech a mimo jiné potvrdily, že digitalizace je nezbytná pro řízení udržitelného rozvoje. Ze studie vyplývá, že pokud by města zjednodušila způsob placení za veřejnou dopravu, vzrostl by zájem o takovou službu o 27 procent. Výsledky šetření také zjistily, že 41 procent cestujících obtěžuje, když musí za veřejnou dopravu platit pouze v hotovosti. Vhodnou alternativu představují právě bezkontaktní platební karty.



Cestování v Praze je rychlejší s bezkontaktní kartou Visa

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12619428160

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více