Chalupu má každý šestý Čech, za její údržbu utrácíme minimálně


19. 06. 2019  15:39          komentáře (0)

Čtyři z deseti chalupářů se o veškeré opravy postarají sami. I díky tomu jsou náklady Čechů na údržbu jejich rekreačních nemovitostí v průměru jen kolem 14 000 korun ročně.

Chalupu má každý šestý Čech, za její údržbu utrácíme minimálně




Malá dřevěná chatka u řeky, roubenka v horách nebo stará selská chalupa po prarodičích. Taková místa na trávení víkendů a prázdnin Čechy stále lákají. Svou chatu nebo chalupu vlastní každý šestý Čech a další třetina dotázaných by si ji chtěla pořídit. Vyplývá to z průzkumu NMS Market Research pro Raiffeisen stavební spořitelnu.

Ukázalo se, že mladí lidé, kteří často na chalupách prožili velkou část svého dětství, na ně mají dobré vzpomínky a podobné prázdniny by chtěli i pro své děti. Ve věkové skupině do 35 let sice svou chatu nebo chalupu vlastní jen každý desátý, ale téměř polovina by ji chtěla mít.

„Pořízení bydlení na samotě, v přírodě nebo v menší vesnici může být zajímavou investicí. Pokud je chalupa na dobře přístupném místě, lze v budoucnosti uvažovat o její rekonstrukci na dlouhodobé bydlení. Chata nebo chalupa tak může být zajímavým zajištěním na stáří nebo jako klidné bydlení pro vaše děti a vnoučata,“ říká Lenka Molnárová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny.

Průzkum dále ukázal, že provoz letního bydlení Čechy příliš nestojí. A to díky české zálibě v kutilství. Čtyři z deseti oslovených zvládnou svou chatu udržovat zcela svépomocí. 53 % pak svěřuje řemeslníkům pouze velké práce.

„I díky šikovným majitelům jsou průměrné výdaje na údržbu chalupy jen okolo 14 000 korun ročně, třetina chalupářů dokonce utratí méně než 5 000 korun. Takové výdaje mohou stačit na menší opravy. Časem ale třeba bude nutné opravit střechu nebo vyměnit okna a na takové výdaje už je nutné mít naspořeno,“ uzavírá Lenka Molnárová.



Chalupu má každý šestý Čech, za její údržbu utrácíme minimálně

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12519931808

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více