Chcete si pronajmout byt? Prokažte majiteli, že budete řádně platit nájemné


18. 12. 2017  01:29     redakce     komentáře (0)

Nedostatek bytů a růst cen hypotečních úvěrů se promítají i do trhu s nájemním bydlením. Získat vysněný byt za dobrou cenu je často nadlidský výkon. Když už takový najdete, je o něj doslova pranice. Existuje ale cesta, jak můžete svou šanci na získání bytu zvýšit.

Chcete si pronajmout byt? Prokažte majiteli, že budete řádně platit nájemné




Téměř každý pronajímatel zažil situaci, kdy mu nájemník neplatil. A chce se této situaci vyhnout. Bohužel na rozdíl od finančních institucí nemají majitelé nájemních bytů sofistikované metody, jak potenciální zájemce o jejich byt prověřit.

Na tuto situaci vyzráli realitní makléři, kteří stále častěji při nabízení bytů do pronájmu jejich majitelům doporučují, aby požadovali od zájemce o byt prokázání jejich dobré platební historie. Je to jednoduché: zájemce o pronájem si aktivně požádá o výpis z registru klientských informací (v ČR především SOLUS nebo registry provozované společností CRIF – Czech Credit Bureau), a ten pak předloží majiteli při prohlídce bytu. Má tak vyšší šanci získat do pronájmu nemovitost, která se mu líbí.

Jednorázové kódy: cesta, jak nahlédnout do registru SOLUS

Sdružení SOLUS nabízí ještě další řešení. Občané si u něj mohou požádat o vygenerování jednorázového kódu pro on-line výpis z registrů SOLUS. Jeden kód stojí 200 Kč, tři kódy pak vyjdou na 400 Kč – to využijete zejména ve chvíli, kdy se chystáte na více prohlídek.

Jednorázový kód, který získáte od sdružení SOLUS, poskytnete majiteli bytu při prohlídce, a on po uplatnění kódu získá aktuální a důvěryhodnou informaci o tom, že své závazky řádně platíte a budete spolehlivým nájemníkem. O vygenerování jednorázových kódů lze požádat i na našich stránkách v sekci Úvěrové registry.

Jak jednorázový kód získat a kolik stojí?

Nejprve vyplňte online žádost o vystavení jednorázového kódu (nebo tří kódů). Po odeslání žádosti obdržíte do svého e-mailu číslo účtu a variabilní symbol pro úhradu ceny za vystavení kódů. Platbu musíte odeslat ze svého účtu (z důvodu ověření totožnosti žadatele musí být účet u vaší banky veden na vaše jméno).

Jakmile obdrží SOLUS platbu, zavolá vám klientské centrum a ověří, že jste skutečně o jednorázové kódy požádali vy. Chvíli po telefonátu vám pak přijde na váš email jednorázový kód (nebo více kódů), které můžete poskytnout majiteli bytu, aby si ověřil vaší platební historii u největších poskytovatelů finančních i nefinančních služeb, mobilních operátorů a poskytovatelů energií v Česku (seznam členů sdružení SOLUS naleznete zde). Stačí, když kód zadá na zabezpečené stránce sdružení SOLUS uvedené na kódu, a do e-mailu získá aktuální přehled o tom, zda máte či nemáte nějaké závazky po splatnosti.

Jednorázové kódy vám mohou pomoci prokázat, že své závazky řádně platíte. A zcela zásadně zvýšit šanci na pronájem nemovitosti, kterou jste si sami vybrali. Nebo je můžete použít sami pro ověření, že máte všechno v pořádku (nebo v horším případě pro sledování toho, jak vám dluh po splatnosti evidovaný v registru SOLUS ubývá). Začít můžete hned u nás, v sekci Úvěrové registry.

VŠE O ÚVĚROVÉM REGISTRU A JEHO MOŽNOSTECH A SLUŽBÁCH NALEZNETE ZDE!



Chcete si pronajmout byt? Prokažte majiteli, že budete řádně platit nájemné

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více