Čína bilancuje rok 2021


17. 01. 2022  13:54     Tomáš Volf     komentáře (0)

…a pro západ to není nic pěkného. Podle dnešních údajů čínská ekonomika ve 4.Q 2021 meziročně vzrostla o 4 %. To znamená třetí čtvrtletí v řadě, kdy se ekonomický růst zpomaluje.

Čína bilancuje rok 2021




Přesto se nejedná o jednoznačně špatný výsledek. Trhy počítaly s ještě horším číslem. Pokud totiž vezmeme do úvahy celý rok 2021 zjistíme, že ekonomika vzrostla o 8,1 %, což je nejrychlejší roční růst za posledních deset let. Letos to bude nejspíš horší výsledek, ale nezapomínejme, že Čína čelí robustním uzavírkám a masivním problémům na nemovitostním trhu.

Když ještě před několika málo lety propadl ekonomický růst Číny pod 7% hranici trhy lehce znervózněly. Rostoucí tempo HDP je totiž hlavním argumentem čínské vlády pro svou politiku levné pracovní síly a jen velmi pozvolného zvyšování kvality života venkova Číny.

Dílčí ekonomické ukazatele

Prosincová nezaměstnanost vzrostla na 5,1 %. Takto vyšších hodnot dosahuje Čína až od roku 2018. Největší nezaměstnanost, tedy přes 6 %, byla vcelku logicky začátkem roku 2020. Dlouhodobě se podíl nezaměstnaných pohybuje v těsné blízkosti 4% hranice.

Tikající bombou je nezaměstnanost mladých mezi 16 – 24 lety. U těch nezaměstnanost stagnuje na 14,3 %. Mladí Číňané žijící ve velkých městech jednoduše nejsou ochotni pracovat za mzdu svých rodičů. A není se čemu divit, pracovní týden měl v uplynulém týdnu téměř 48 hodin, v ČR jen 42,5 hodiny.

Průmyslová produkce v prosinci šla meziročně nahoru o 4,3 % a zdá se, že se odrazila od zářijového dna. Pochopitelně, že tento růst je pro Čínu absolutně dlouhodobě neúnosný. Odhlédneme-li od propadu začátkem roku 2020 a naopak skokovému nárůstu začátkem 2021, dlouhodobě se průmyslová produkce pohybuje kolem 9 %.

Za dnešním slušným výsledkem stojí především zotavování se produkce energií. Lepší se ale i další oblasti. Výroba aut vzrostla o 2,8 %, strojů a zařízení o 5,8 %, zemědělských potravinářských produktů o 5,7 % a odvětví komunikace přidalo o 12 %. Naopak pokles byl zejména u textilního průmyslu (o 2,4 %).

Prosinec pro nakupující Číňany nic neznamená

V prosinci Číňané příliš neutráceli, za celý rok je však spotřebitelská poptávka slušná. V posledním měsíci loňského roku maloobchodní tržby meziročně vzrostly o 1,7 %, což je nejhorší výsledek od srpna 2020. Spotřebitelé se obávají inflace a kupují převážně nezbytné zboží. Tržby maloobchodníků v oborech jako stavebnictví, kancelářské potřeby kosmetika nebo pohonné hmoty rostly podstatně pomaleji než v listopadu.

Do červených čísel se propadly tržby u oděvů, šperků, nábytku nebo aut. Zkrátka a dobře vše, co snes odkladu, zmizelo z nákupního seznamu a bylo odsunuto na lepší časy. Za celý rok 2021 se však tržby maloobchodníků vyhouply o 12,5 %.

Díky nulové toleranci vůči C19 dostává Čína do problému nejen sama sebe, ale i zbytek světa. Totální zavření milionových měst, kvůli několika málo případům je pro zcela nepochopitelné. Dokud však bude razit tento přístup, na křehkém ekonomickém růstu a vysoce rostoucích cenách se v ČR ani ostatních zemích nic nezmění. Zlepšení bude přicházet velmi pozvolna. Aktuální situace ukazuje na tragickou a existenční závislost západních ekonomik na Číně. Start diverzifikace je více než nutný a změna kurzu by nebyla od věci.


Tomáš Volf

Analytik

edevizy.cz



Čína bilancuje rok 2021

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12514305536

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více