ČMSS dosáhla v roce 2011 rekordních tržních podílů ve spoření i v úvěrech


02. 02. 2012  18:44     tz     komentáře (0)

V roce 2011 Českomoravská stavební spořitelna znovu upevnila své vedoucí postavení na trhu. Výsledkem obchodních činností ČMSS jsou rekordní tržní podíly. „Navzdory nepříznivé situaci na trhu dosáhla Českomoravská stavební spořitelna v celkové cílové částce nejvyššího tržního podílu v historii a v celkovém objemu poskytnutých úvěrů zaznamenala nejvyšší tržní podíl za posledních 10 let,“ uvedl místopředseda představenstva ČMSS Manfred Koller. Zároveň se ČMSS svými výsledky řadí mezi nejvýkonnější stavební spořitelny v Evropě a měřeno velikostí bilanční sumy také mezi největší finanční instituce v České republice.





Trhu stavebního spoření dominovaly úvěry od Lišky

Podle kvalifikovaných odhadů tržní podíl ČMSS v objemu úvěrů poskytnutých za rok 2011 dosáhl 56,2 procenta. Velmi významnou skutečností přitom je, že meziročně ČMSS dokázala tento tržní podíl zvýšit o 9,6 procentního bodu.
Během dvanácti měsíců roku 2011 poskytla ČMSS svým klientům na bytové potřeby 46 757 překlenovacích úvěrů a úvěrů ze stavebního spoření v celkovém objemu         27 miliard korun.  

Ve financování bydlení je ČMSS dlouhodobě nejvýznamnějším hráčem na českém trhu

Od vstupu na český trh do konce roku 2011 si právě do ČMSS lidé přišli pro téměř 883 tisíc překlenovacích úvěrů a úvěrů ze stavebního spoření v objemu, který se přibližuje rekordní hranici 270 miliard korun. O tom, že stavební spoření plní své poslání, vypovídá jeho podíl na nové bytové výstavbě. S přispěním úvěrů poskytnutých stavebními spořitelnami bylo vystavěno po roce 1993 téměř 250 000 nových bytů nebo rodinných domů, což představuje 49 procent z celkového počtu 512 262 nových bytů dokončených v letech 1993 až 2011. Prakticky z poloviny se o tento podíl zasloužily úvěry ČMSS.

Také v nových smlouvách o stavebním spoření potvrdila ČMSS vedoucí postavení
Celková cílová částka smluv o stavebním spoření, které lidé s ČMSS v roce 2011 uzavřeli, dosáhla 113,5 miliardy korun.
Podle kvalifikovaných odhadů si ČMSS tímto výkonem připsala historicky rekordní tržní podíl ve výši 53,1 procenta. „Podstatné je, že cílová částka vyjadřuje budoucí investiční záměry klientů a že právě v této oblasti jsme dokázali meziročně zvýšit tržní podíl o 1,3 procentního bodu,“ komentoval vývoj v této oblasti Manfred Koller.
V období od ledna do prosince 2011 uzavřela ČMSS celkem 283 363 nových smluv o stavebním spoření včetně zvýšení cílové částky.

Dosažený nový obchod se opírá o výkonnost obchodní sítě ČMSS

Nabídku produktů a služeb ČMSS zprostředkovává největší odbytová síť. Její nejvýkonnější složku představují finanční poradci. Aktuálně zabezpečuje potřeby cca 1,8 milionu klientů více než 2700 renomovaných finančních poradců ČMSS.
Od roku 2004, kdy ČMSS nastartovala obchodní ofenzívu, se jejich počet do konce roku 2011 zvýšil o více než 67 procent.

Stavební spoření se může úspěšně rozvíjet i do dalších oblastí

Stavební spoření je aktuálně v politických a odborných kruzích předmětem úvah o jeho širším využití. Stavební spoření je totiž bezpečným a stabilním finančním produktem. Není závislé na kapitálovém trhu a je schopno odolávat ekonomickým výkyvům i krizím. Stabilita stavebního spoření včetně bezpečnosti vkladů jsou také důvodem, proč právě tento produkt požívá v zahraničí značný respekt.

Stabilita systému stavebního spoření je opřena o to, že stavební spořitelny fungují jako specializované banky
Stavební spořitelna a její vedení se orientuje na stavební spoření a poskytuje v úvěrech na bytové potřeby především ty peníze, které si u ní uložili její klienti. To je také důvodem vysoké efektivity a stability stavebních spořitelen. Samozřejmostí je i usnadněná role státu v kontrole a dohledu nad činností spořitelny.
Systém specializace neboli uzavřený systém představuje osvědčený model, který je v České republice aplikován i v pojišťovnictví a penzijním připojištění. Existence uzavřených systémů má své důvody, preferuje maximální sladění produktu s potřebami klientů. Záměr vyjmout stavební spoření z uzavřeného systému je proto neopodstatněný.
Naproti tomu v otevřených systémech, jaký předpokládá návrh novely zákona o stavebním spoření pro univerzální banky, by mohl poskytovatel upřednostňovat ty produkty, které na prvním místě maximalizují jeho užitek.
Ve vztahu ke stavebním spořitelnám jsou v této oblasti navrhované legislativní úpravy disproporční.

Lidé již dnes využívají stavební spoření í jako nástroj zabezpečení na stáří

Specifických životních událostí, u kterých se lidé budou muset ve větší míře spolehnout na své vlastní finanční rezervy, přibývá. Zkušenosti se stavebním spořením vedou ve velké míře lidi k tomu, že ho vnímají nejen jako výhodný spořicí a úvěrový produkt, ale i jako jistotu pro zmiňované specifické situace.
Oblast tzv. životního spoření představuje další možnosti rozvoje stavebního spoření. V politických a odborných kruzích se diskutuje zejména o rozšíření účelovosti stavebního spoření na oblast zajištění financí pro vzdělání a na oblast zajištění na stáří.
Stavební spoření by se tak mohlo využívat nejen na bytové potřeby, ale i na úhradu školného. A navíc by mohlo stavební spoření významným způsobem přispět v oblasti zajištění na stáří.



ČMSS dosáhla v roce 2011 rekordních tržních podílů ve spoření i v úvěrech

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15581952064

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více