ČNB dnes zdražila hypotéky a další úvěry nejvíce v historii


04. 11. 2021  15:01     Tomáš Volf     komentáře (0)

Dnes ČNB znovu zvedla základní 2T REPO sazbu. Tentokrát to bylo o 1,25  procentního bodu na 2,75 %, což je největší zvýšení sazeb v historii, čímž předčila i nejodvážnější předpoklady. Toto rozhodnutí přichází v době vzrůstajících cen zboží na pultech obchodů. Podle posledních čísel inflace v září meziročně vzrostla o 4,9 %.

ČNB dnes zdražila hypotéky a další úvěry nejvíce v historii




Problém zůstává v tom, že pouze banky zemí V4, kromě Slovenska, jelikož to platí eurem, sazby zvyšují. Ostatní světové centrální banky své úroky drží v blízkosti nuly ve snaze podpořit ekonomický růst. ČNB se snaží vyššími sazbami zkrotit inflaci. Ta je však z velké části dovezená. Její zdroj neleží v české ekonomice, proto s ní čeští centrální bankéři mnoho nenadělají. Nepříjemným vedlejším efektem této snahy jsou drahé úvěry.

Vyšší sazby povedou k nižší ochotě firem investovat, jelikož prorůstové projekty mohou být odloženy právě z důvodu příliš drahého financování. Podobně jsou na tom i koncoví spotřebitelé. Ti budou odkládat pořízení zboží dlouhodobé spotřeby právě kvůli vysokým úrokům.

Do konce tohoto roku má ČNB ještě jedno zasedání před koncem roku, kde by měla sazby znovu zvednout. Další utažení měnových podmínek na sebe začátkem roku nejspíš nenechá dlouho čekat, takže cena hypoték a dalších úvěrových produktů dál poletí nahoru.


Ing. Tomáš Volf

Project & Communication Specialist

Citfin-Logo_2013_CMYK



ČNB dnes zdražila hypotéky a další úvěry nejvíce v historii

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15455346112

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2630
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7210
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8170
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4815
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0370
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0782
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více