ČNB:
Vydání bankovky k připomínce osobnosti nemá oporu v zákonu


17. 01. 2012  08:45     ČTK     komentáře (0)

Případné úvahy o vydání nové bankovky k připomínání významných osobností je sama o sobě v rozporu s českým zákonodárstvím, dosavadní praxí a dlouhodobými potřebami peněžního oběhu. V reakci na návrh vydat bankovku s portrétem zesnulého prezidenta Václava Havla to dnes ČTK sdělila Česká národní banka. K připomínání osobností, ale i různých výročí a událostí národního nebo světového významu se v České republice standardně vydávají pamětní mince, dodala ČNB.





Bankovku v hodnotě 10.000 korun s portrétem Václava Havla navrhl České národní bance předseda Evropské numismatické asociace Evžen Škňouřil. "Na líci by byl Václav Havel, na rubu pak mapa světa s vyznačením míst jeho státních návštěv a v ozdobném rámečku miniatury všech státních vyznamenání, která získal od hlav států a jež jako celek předal do sbírek Národního muzea v Praze," napsal podle tisku Škňouřil v dopise adresovaném České národní bance.

.

Současná emise bankovek podle ČNB zobrazuje osobnosti z historie ČR, nikoli osobnosti novodobé. "Považujeme za důležité zdůraznit, že při rozhodování o vydání jakékoli nové nominální hodnoty bankovky se jako prvořadá zohledňují kritéria ochrany bezpečnosti a hladkého oběhu českých peněz, nikoli návrhy na to, která osobnost má či nemá být na případné nové bankovce," uvedl mluvčí ČNB Marek Petruš. Zároveň připomněl, že české zákonodárství nepočítá ani s vydáváním pamětních bankovek.

.

ČNB rovněž upozornila, že příprava a vydání nové bankovky je spojena s milionovými náklady. "A proto taková změna v emisi oběživa má smysl teprve ve chvíli, kdy by stávající nejvyšší hodnota neměla být dostačující. To se zatím zdaleka nestalo a ani neočekáváme, že by taková situace mohla nastat dříve než za mnoho let. Podle současných odhadů České národní banky bude bankovka v hodnotě 10.000 Kč potřebná nejdříve za deset let, ale i pak bude záležet na vyhodnocení řady okolností, zda vyšší hodnotu bankovky skutečně vydat," uvedla ČNB.



ČNB: Vydání bankovky k připomínce osobnosti nemá oporu v zákonu

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15698332176

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více