ČNB získává větší moc. Bude moci nařizovat bankám parametry úvěrů II. díl


02. 02. 2017  00:31     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ČNB získává zákonem novou velmi významnou pravomoc. Bude moci nařídit bankám parametry či limity jejich úvěrů na bydlení. V případě problémů tak může ČNB zásadním způsobem zastavit kohoutky úvěrů.

ČNB získává větší moc. Bude moci nařizovat bankám parametry úvěrů II. díl




Česká národní banka může šlápnout na brzdu

Česká národní banka může díky novým pravomocím kdykoliv šlápnout na brzdu a výrazně zpřísnit podmínky poskytování hypoték. První kroky ke zpomalení hypotečního trhu již došlo. Přestože, má ČNB dosud pouze doporučující pravomoc, banky její doporučení dosud v plném rozsahu respektovala. Od října roku 2016 tak došlo ke zrušení stoprocentních hypoték a banky nově začaly poskytovat úvěry do 95 procent hodnoty nemovitosti. Od dubna tohoto roku se pak podmínky dále zpřísní a banky budou moci poskytnout hypotéky pouze do 90 procent hodnoty nemovitosti.

A to není vše. Banky budou moci současně poskytnout úvěry mezi 80 a 90 procenty jen v rámci 15 procent všech poskytnutých úvěrů. A právě toto omezení může banky a jejich klienty postihnout nejvíce. Jedná se v zásadě o omezení práva banky rozhodnout, komu úvěr poskytne a v jakém rozsahu. Jedná se tak o velmi tvrdou regulaci, která přímo zasahuje do volného trhu úvěrů.

Záleží pak, jak daleko ČNB půjde a jak moc bude své pravomoci využívat.

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok se zatím nechal slyšet, že banka nových pravomocí bude využívat velmi šetrně a opatrně. K využití má docházet pouze v případě, kdy se podmínky na trhu skutečně výrazně zhorší, nebo budou hrozit pro ekonomiku značná rizika.

Jak se zpřísnění podmínek hypoték projeví?

Zpřísnění podmínek hypoteční úvěrů a jejich dostupnosti může mít na klienty dva dopady. Jedna skupina klientů či zájemců o nemovitost totiž na úvěr vůbec nedosáhne. Buď nebudou mít našetřeno dostatek finančních prostředků pro spoluúčast, nebo nebudou splňovat požadavky bank na bonitu. Velká část klientů tak z trhu odpadne.

Druhá skupina klientů pak na regulace doplatí vyššími splátkami způsobené navýšením úroků z hypotečních úvěrů. Jedno procento navýšení úroku u hypotéky pak může představovat i několik tisíc korun navíc. Některé rodiny se tak mohou dostat do finančních problémů. Jejich náklady na splácení nemovitosti se totiž mohou výrazně zvýšit.

Oba druhy dopadů však budou mít naopak příznivý dopad na ceny nemovitostí. Ty totiž ztratí dynamiku a růst se buď výrazně sníží, nebo se docela zastaví. Výraznou část odpovědnosti za následky způsobené regulací nyní převezme Česká národní banka.

ZVOLTE HISTORICKY NEJABSURDNĚJŠÍ A NEJNESMYSLNĚJŠÍ BANKOVNÍ POPLATEK ZA ROKY 2005 AŽ 2016 ZDE!

Nejabsurdnější poplatek 2017



ČNB získává větší moc. Bude moci nařizovat bankám parametry úvěrů II. díl

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více