Další krachující dluhopisový emitent – společnost WEBER EU s.r.o. na prahu insolvence


26. 11. 2019  10:27     Tisková zpráva     komentáře (0)

Po společnostech Triload, Sedma Praha, Sponge Factory, Zoot a EMTC se octl v problémech další emitent korporátních dluhopisů. Tentokrát si na businessu s bondy vylámala zuby moravskoslezská firma WEBER EU s.r.o., která vydala nejméně dvě emise dluhopisů o celkovém objemu 16 milionů korun. Krajský soud v Ostravě zahájil se společností v polovině listopadu insolvenční řízení. Desítky investorů tak skončily v nejistotě.

Další krachující dluhopisový emitent – společnost WEBER EU s.r.o. na prahu insolvence




Firma WEBER EU s.r.o. vydala přinejmenším dvě emise dluhopisů o celkovém objemu 16 mil. korun a s úročením 9,10 % ročně. Minimálně od září letošního roku však emitent nesplácí. Peníze investorů měly být použity především na nákup technického vybavení pro rozrůstající se firmu a její novou pobočku. Z veřejně dostupných zdrojů plyne, že zatímco u první emise s názvem Tlakové mytí WEBER 2020 není žádné dodatečné zajištění, u emise Tlakové mytí WEBER II – 2021 podepsal emitent alespoň ručitelské prohlášení.

Na společnost byl skupinou věřitelů podán insolvenční návrh, jemuž soud v polovině listopadu vyhověl a zahájil s dlužníkem insolvenční řízení, do kterého dokonce vstoupilo také Krajské státní zastupitelství v Ostravě. Děje se tak obvykle v případech, kdy existuje podezření, že se dlužník dopustil trestné činnosti, a proto je nutné ochránit veřejný zájem.

„Podařilo se nám získat int. adresy většiny, ne-li všech vlastníků rozptýlených po celé republice a pokoušíme se o společný postup při hájení svých zájmů,“ vyjádřil se ve spisu jeden z dotčených dluhopisových investorů. Emitent údajně přislíbil svolat schůzi vlastníků dluhopisů, která by se měla konat v Praze. Investoři by tak měli mít možnost domluvit se na dalším postupu.

„Z účetní závěrky za rok 2017 vložené do veřejně dostupného obchodního rejstříku vyplývá, že emitent již v tomto období vykazoval známky předlužení. Firma byla zjevně ve ztrátě, kdy vykázala záporný výsledek hospodaření -970 000 Kč a závazky v hodnotě 2 655 000 Kč. Pakliže má firma záporné výsledky, nemělo by jí být vůbec umožněno emitovat dluhopisy,“ vyjádřila se Eliška Skřivanová ze spotřebitelsko-poradenského webu Rizikovedluhopisy.cz, který před rizikovými emisemi dlouhodobě varuje.

Dluhopisy ve jmenovité hodnotě 10 000 Kč a o celkovém objemu 13 mil. korun emituje také sesterská společnost Plošiny Weber s.r.o. založená teprve letošního roku. Podle aktuálních informací na webu emitenta bylo dosud upsáno 5 830 000 Kč. S ohledem na skutečnost, že mají obě firmy shodného jednatele, se dá očekávat, že také se splácením těchto dluhopisů mohou nastat problémy.

Jak správně investovat do firemních dluhopisů, na co si dát pozor, rady a varování před dalšími podezřelými emisemi dluhopisů spotřebitelé najdou na www.rizikovedluhopisy.cz



Další krachující dluhopisový emitent – společnost WEBER EU s.r.o. na prahu insolvence

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15484120192

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2540
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6480
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8380
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4915
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0220
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0751
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více