Darování nebo prodej nemovitosti bude od nového roku výrazně dražší


19. 12. 2019  07:53     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Na dvojnásobek vzrostou od ledna roku 2020 poplatky za vklad na katastru nemovitostí. Pokud chcete darovat byt, dům či pozemek, prodat je nebo je koupit, vyplatí se vám návrh na vklad podat do konce tohoto roku ještě za tisíc korun. Od nového roku vás vklad vyjde na dvojnásobek, tedy 2 tisíce korun.

Darování nebo prodej nemovitosti bude od nového roku výrazně dražší




Poplatek za návrh na vklad se zdvojnásobí

Poplatek za návrh na vklad do katastru nemovitostí se zdvojnásobí a bude činit 2 000 korun, namísto současných 1 000 korun. Aby lidé mohli ještě využít nižší poplatek je nutné, aby návrh na katastr k darování či koupi nemovitosti podali na podatelnu katastru nemovitostí nejpozději do 31. prosince 2019. Bude se jednat o pracovní den - úterý. Pokud lidé budou návrh na vklad zasílat poštou, je třeba, aby v tento den nejpozději byla zásilka předána České poště.

Pokud bude podán návrh na vklad až v novém roce, bude katastr nemovitostí požadovat úhradu již zvýšeného poplatku.

DOPORUČENÍ: S podáním návrhu na vklad tedy neotálejte, a pokud to bude možné, vložte návrh na katastr ještě do konce tohoto roku.

Zvýšení vynese státu 700 milionů korun

Zvýšení poplatku za návrh na vklad vynese státu 700 milionů korun ročně. Jedná se tak o poměrně vysoký příjem rozpočtu. Celkově se po zvýšení vybere na poplatcích za návrhy na vklad přibližně 1,4 miliardy korun ročně.

Zvýšení poplatku je definitivní

Poslanecká sněmovna přehlasovala senát a definitivně tak schválil zvýšení některých daní, spolu s poplatkem na katastru nemovitostí. Poplatek za návrh na vklad se tak zvyšuje po více než šesti letech. Původně byla výše poplatku 500 korun, následně se zvýšil na 1000 korun a nakonec se od Nového roku zvýší na 2000 korun.

DAROVACÍ SMLOUVY, DAROVÁNÍ NEMOVITOSTÍ A JAKÉ ZMĚNY PŘINÁŠÍ ROK 2020?

Mgr. Miroslav Zeman, advokát

Poradnu zajišťuje právní server WWW.PROFIPRAVNIK.CZ



Darování nebo prodej nemovitosti bude od nového roku výrazně dražší

Diskutovat (0)