Desetina obyvatel Královehradeckého kraje nedokáže rozpoznat lichváře


11. 09. 2012  11:35     TZ     komentáře (0)

Pětina obyvatel Královéhradeckého kraje se setkala s lichváři. Uvedli to v průzkumu, který pro Navigátora bezpečného úvěru realizovala agentura GfK. 12 % respondentů přiznalo, že nedokáže rozlišit bezpečného a rizikového poskytovatele spotřebitelského úvěru.





Jaký je typický lichvář pohledem obyvatel Královéhradeckého kraje? Je to dravý a výmluvný, často až "vlezlý, úlisný vyděrač" (27 %), poskytuje půjčku s velmi vysokým úrokem (21 %) a používá rychlé, arogantní a nátlakové jednání (19 %). Jak průzkum zároveň ukázal, zdejší lidé by se v půjčkách nejvíce spoléhali na rodinné příslušníky, a to až v 88 %.

 

Pokud by si obyvatelé kraje měli vzít půjčku, bylo by to nejčastěji na vyřešení finanční situace svých blízkých (48 %), případně na vybavení bytu (28 %) a na pořízení automobilu či motocyklu (21 %). Pouze 4 % respondentů by si vzalo půjčku na refinancování již existujících závazků.

 

Téměř 40 % obyvatel Královéhradeckého kraje neví, na koho by se měli obrátit v případě, že se již dostali do úvěrových problémů. „Vysoké procento lidí, kteří nevědí, kdo jim pomůže, pokud mají s lichváři problém, bohužel nahrává právě šedé zóně, která díky tomu není kontrolována. Obyvatelé nevědí, na koho se obrátit a tak problém raději neřeší. Často se pak diví, když jim u dveří zaklepe exekutor,“ říká profesor Michal Mejstřík, člen vládního NERVu, ředitel poradenské společnosti EEIP a jeden ze spolutvůrců projektu Navigátor bezpečného úvěru.

 

Téměř 80 % respondentů uvedlo, že se zajímá o sankce za předčasné splacení úvěru, více než 92 % potom zajímají, jaké sankce jsou uvedeny ve smlouvě v případě nesplácení, či pozdního splácení. „Právě vysoké sankce predátorů uvedené ve smlouvě bývají mnohdy větším problémem, než například výše úroku či RPSN,“ vysvětluje profesor Mejstřík, proč je důležité dbát na důkladné prostudování smlouvy. Obyvatelé Královéhradeckého kraje přitom patří v tomto ohledu mezi nejlepší v celé republice. Ostatně 92 % respondentů trvá na prostudování podmínek smlouvy před tím, než ji podepíší. „Může se zdát, že 8 % obyvatel, kteří smlouvu nečtou, je špatný výsledek, ale v celorepublikovém srovnání patří Královéhradecký kraj, respektive jeho obyvatelé, v tomto ohledu k těm zodpovědnějším,“ vysvětluje Mejstřík.

 

12 % obyvatel kraje tak nemá přehled o tom, jaké úvěry mají jejich rodinní příslušníci. „To je přitom velmi nebezpečné – je třeba si uvědomit, že špatný úvěr se může dotknout celé rodiny,“ varuje Mejstřík. Téměř čtvrtina rodičů z Královéhradeckého kraje také přiznalo, že o úvěrech nekomunikuje se svými dětmi. Ti tak nedostávají základní informace o spotřebitelských úvěrech, a rodiče pak nemají informace o tom, jaké půjčky jejich děti mají. „Přitom právě vzdělávání v rodině by mělo patřit mezi základní pilíře finanční gramotnosti,“ uzavírá Mejstřík.

 

Ideální úvěr podle obyvatel Královéhradeckého kraje?

 
  • Nízký úrok přijatelný pro obě strany (28 %)
  • Možnost předčasného splacení bez poplatku (20 %)
  • Transparentní podmínky (12 %)


Desetina obyvatel Královehradeckého kraje nedokáže rozpoznat lichváře

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15446911648

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2630
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7210
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8170
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4815
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0370
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0782
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více