Dlouhé fixace hypoték jsou předražené


19. 12. 2007  12:32     Petr Toman     komentáře (0)

Další články

S blížícím se koncem roku, a tedy s poslední možností pořídit si nové bydlení ještě za nižší sazbu DPH, přicházejí hypoteční banky s novými produkty. Lákají na prodloužení doby fixace, v některých případech až na 30 let.







Pro některé nerozhodnuté klienty může už to být důvodem k uzavření smlouvy. Kalkulují s tím, že znají celý splátkový kalendář detailně, a není v něm ani náznak nejistoty. Splátka úvěru se totiž nezmění díky tomu, že doba fixace je totožná s dobou splatnosti celého úvěru.

Podle mého názoru je fixace úrokových sazeb na delší dobu než deset let v tuto chvíli předražená. Důvodem je to, že u jakékoliv dlouhodobé fixace je jedním z faktorů při sestavování sazby očekávání jejího vývoje. A v současné době potenciální klienti hypotečních bank čekají, že úrokové sazby budou výrazně růst.

Náklady, které nemůžete splatit dřív

Banky se na poptávku klientů snaží reagovat. Ty ústavy, které fungují v této oblasti jako průkopníci, tedy zkoušejí trh a za své služby si chtějí nechat náležitě zaplatit.

Hypotéka s dlouhou dobou fixace se pak ale pro klienta stává nákladnou a méně flexibilní. A to v momentě, kdy například chce celý úvěr nebo jeho část předčasně splatit.

Proto je dobré si uvědomit jednu zásadní věc. Prodejce nemovitostí i financující ústav zpravidla klientům tvrdí, že investice do nemovitosti je investicí na celý život. Bohužel, životy nás všech jsou velmi nevyzpytatelné a nikdo si nemůže být jistý, co bude za pět, deset nebo patnáct let.

Výhoda pro banku, ne pro klienta

Sjednaný úvěr s dlouhou dobou fixace je v tuto chvíli rozhodně výhodnější pro poskytovatele než pro klienta. Refinancování úvěrů, takzvané přebíhání klientů od jedné banky k druhé, je pro "opuštěnou" banku ztrátový obchod. Sjednání dlouhodobé fixace je jedním ze způsobů, jak si banky chtějí zavázat své klienty, a celková atmosféra na trhu finančním ústavům jenom nahrává.

V době, kdy se očekává zvýšení úrokových sazeb, má většina klientů tendenci řešit hypoteční úvěr co nejrychleji. Finanční instituce toto jednání ještě podporují, když říkají - vezměte si úvěr teď, vaše další čekání pro vás znamená jen ztrátu do budoucna.

Naopak, v případě očekávání poklesu úrokových sazeb jsou klienti liknavější a snaží se vydržet, dokud sazby nedosáhnou dna. Uzavření smlouvy tedy stále odkládají.

Úrokové sazby ještě mírně porostou

Lze očekávat, že v následujících 12 měsících úrokové sazby nadále porostou - nicméně velmi mírně. Pro fixní období na rok až pět let sazby vzrostou o zhruba 0,25 - 0,50 procentního bodu. Vliv na to bude mít zejména reforma veřejných financí, inflační očekávání a samozřejmě i jednání bankovní rady České národní banky.

Finanční domy se budou snažit prosadit více dlouhé fixace - na rozdíl od situace před rokem či dvěma, kdy naopak všichni oznamovali sazby pro roční fixaci.

Počet nově uzavřených hypotečních smluv poroste v roce 2008 přibližně stejným tempem jako loni. Lze však předpokládat, že cenový skok v prvním čtvrtletí bude stát za dočasným propadem počtu nově uzavřených hypotečních smluv.

Ale v dlouhodobém výhledu nelze očekávat, že by se výrazně změnila preference lidí a začali by vyhledávat pronájmy na úkor vlastnického bydlení.



Dlouhé fixace hypoték jsou předražené

Diskutovat (0)


Další články k tématu

Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12508379328

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více