Dluhopisový Roman trolí investory. Recese nebo podvod?


26. 06. 2019  19:52          komentáře (0)

Skutečnost, že dluhopisy může emitovat opravdu každý, se potvrdila letos v červnu, kdy se na internetu objevila podivná nabídka bondů s bizarním názvem Investice 8% Roman 2022. Za projektem stojí jistý Roman P., který živnostenské oprávnění získal teprve v květnu. Dluhopisy v nominální hodnotě 10 000 Kč s tříletou splatností a o předpokládaném objemu 12 mil. Kč nabízí pan Roman prostřednictvím svého webu kde, vyjma fotky planety Mars, nejsou žádné relevantní údaje. Ať už jde o cílený podvod nebo pokus o recesi, jednání pana Romana je, přinejmenším, v rozporu se zákonem o dluhopisech.

Dluhopisový Roman trolí investory. Recese nebo podvod?




Jak zjistil server Rizikovedluhopisy.cz, který na rizikové a podvodné emise dlouhodobě upozorňuje, webová stránka www.dluhopisyroman.cz byla registrována dne 21. 5. 2019, tedy pár dní poté, kdy podnikatel získal živnostenské oprávnění. Emise se splatností 31. 6. 2022, byla spuštěna v červnu. Není známo, jak na planetě Mars, ale na Zemi má měsíc červen pouhých 30 dní… Zda se jedná o překlep nebo test pozornosti investorů, je otázkou. Další nesrovnalosti lze dohledat např. ve Smlouvě o úpisu dluhopisů. Podnikatel zde uvádí IČ, které však reálně neexistuje. Oproti tomu v Emisních podmínkách je sice zapsáno reálné identifikační číslo, to však náleží společnosti Triload Invest, proti které bylo v lednu 2019 zahájeno insolvenční řízení. Znění dokumentu tedy odpovídá obchodní společnosti, nikoli fyzické osobě. Pan Roman se tak, s největší pravděpodobností, dopustil navíc plagiátorství. Dluhopisový zákon pan Roman porušil hned v několika případech. Jednak tím, že vydal listinné dluhopisy na jméno – jedná se totiž o cenný papír „na řad“ viz §2 dluhopisového zákona. V Emisních podmínkách je dále uvedeno, že: „Vlastnické právo k Dluhopisům je převoditelné na třetí osobu pouze s předchozím písemným souhlasem Emitenta, nebo jím pověřené nebo zmocněné osoby.“ Toto je však také v rozporu se zákonem viz §4. Převoditelnost firemních dluhopisů nelze podmiňovat souhlasem emitenta. Naprosto nepřijatelné je rovněž ustanovení v odst. 7.2 týkající se odkoupení dluhopisů: „Emitent může Dluhopisy kdykoli odkoupit za jakoukoli cenu nebo postupem dle č. 9.9 Emisních podmínek.“ Z toho laicky řečeno plyne, že zakoupí-li investor 1 ks dluhopisů v nominální hodnotě 10 tis. Kč, může jej emitent odkoupit např. za 1 Kč.

Kromě webových stránek se pan Roman prezentuje také na Twitteru, kde o sobě píše „jsem ostýchavý“. Podle jeho neskromných požadavků na investory to tak ale nepůsobí. „Podnikatele jsme písemně kontaktovali, ale nereagoval. Webová prezentace, vyjma několika značně nedůvěryhodných údajů, postrádá zásadní informaci a to, k jakému účelu mají investované finanční prostředky sloužit. Investorům, kterým se „povedlo“ tyto dluhopisy zakoupit, doporučujeme obrátit se rovnou na Policii ČR,“ uvedla Eliška Skřivanová, tisková mluvčí webu Rizikovedluhopisy.cz 

Ad absurdum

Dluhopisové kauzy posledních měsíců začínají být čím dál bizarnější. V případě skupiny Triload se její jednatel pokoušel vyvádět majetek z majetkové podstaty a zatajovat informace insolvenčnímu správci. V kauze společností Sponge Factory Czech a Maurice Bohemia byly obě společnosti, bez vědomí investorů, převedeny na lotyšské jednatele, zatímco původní – český jednatel s nimi přestal komunikovat. Také skupina EMTC kontroverzního podnikatele Bárty vzbuzuje jisté pochybnosti. Ve srovnání s ostatními emitenty s platným prospektem ČNB totiž vykazuje nejvyšší zadlužení, enormních 650 403 000 Kč. Podle poslední konsolidované účetní závěrky ze Sbírky listin je navíc vlastní kapitál skupiny záporný a hospodářský výsledek ztrátový. ČNB přitom podnikateli schválila prospekt, který jej opravňuje k emitování dluhopisů až do výše 3 mld. Kč! Společnost se tak, de facto, pohybuje na hranici existence a jakýkoli negativní vývoj na kapitálovém trhu, pro ni a její investory může mít fatální následky.

Jak správně investovat do firemních dluhopisů, na co si dát pozor, rady a varování před dalšími podezřelými emisemi dluhopisů spotřebitelé najdou na www.rizikovedluhopisy.cz



Dluhopisový Roman trolí investory. Recese nebo podvod?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12546629408

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více