Dluhy budou vybírat banky, vymahači už nemají zájem (HN)


20. 07. 2010  07:29     Olga Skalková a Roman Šitner     komentáře (0)

Kdo je v prodlení se splátkami úvěru, může klidněji spát. Banky a splátkové společnosti totiž problémové pohledávky nemají komu prodat. Zájem inkasních firem klesl o pětinu stejně jako ceny, které nabízejí.





Pro dlužníky to znamená, že se jejich dluh bude snažit vymáhat sama banka, která je obvykle vstřícnější a snaží se situaci řešit mírněji. Naopak, pokud by problémový úvěr přeprodala inkasní agentuře, ta by se rychle pustila do vymáhání a dala případ k soudu. A to ve většině případů znamená rychlý příjezd exekutora a zabavování majetku. Inkasní agentury nenabízejí splátkové kalendáře ani konsolidace úvěrů dlužníka. "Pro dlužníky je určitě výhodnější, když pohledávku vymáhá finanční instituce sama, než když ji postoupí firmě specializující se na odkup pohledávek, které jde o to, mít z pohledávek rychlý zisk," potvrzuje Zdeněk Kadidlo ze společnosti Transcom Worldwide, jež s pohledávkami obchoduje. Problémových klientů přitom podle statistik přibývá a podle nedávného průzkumu Poštovní spořitelny se 26 procent českých domácností může dostat do dluhové pasti a nebude moci dostát svým závazkům. Nová situace na úvěrovém trhu souvisí s krizí. Problémových úvěrů je nejen více, ale složitější je i jejich vymáhání, často totiž není z čeho brát. Pro inkasní agentury tak jde o riskantní obchod, do kterého se nechtějí pouštět. Proto jsou ochotny - pokud vůbec - zaplatit méně peněz. A to se finančním domům nelíbí. "Podmínky inkasních agentur nejsou pro nás teď výhodné. Je efektivnější, když pohledávku vymáháme sami," podotýká mluvčí splátkové společnosti Cetelem Martin Malý. Podobně nyní postupují i další finanční domy.  


Dluhy budou vybírat banky, vymahači už nemají zájem (HN)

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12514724128

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více