Do obchodu můžete, ale současně nesmíte. Paradoxy vládních opatření


22. 12. 2020  02:23     Nell Fantysová     komentáře (0)

KOMENTÁŘ PANÍ POPLATKOVÉ: Nový přesun do čtvrtého stupně epidemiologického rizika nařízený vládou zakazuje volný pohyb. Nakupování v obchodech přitom mezi výjimkami není. Vláda tak, v rozporu s podmínkami čtvrtého stupně, které sama schválila, ponechala otevřené obchody. Jsem ráda. Ale podle těchto opatření já do toho obchodu vlastně nesmím. V opačném případě páchám přestupek a mohu dostat i pokutu.

Do obchodu můžete, ale současně nesmíte. Paradoxy vládních opatření




Komentář paní Poplatkové: Asi jako většina žen ráda chodím do obchodů a ještě raději nakupuji Vánoční dárky. Pozorně také sleduji jednotlivá vládní opatření v boji proti koronaviru. Poslední pingpongové vrácení situace do čtvrtého stupně mě ale udivilo. V rámci čtvrtého stupně se zavádí zákaz vycházení během dne s výjimkou práva jít do práce, nakoupit si základní životní potřeby nebo možnost jít za rodinou či k lékaři. Nákupy v obchodech mezi výjimkami samozřejmě nejsou. 

Jak to tedy vlastně chápat? Veškeré obchody jsou otevřené a lákají zákazníka svým zbožím. No jo, ale vládní nařízení zní jasně. "Do práce, nakoupit základní životní potřeby, dojít si k lékaři a maximálně za rodinou." Našli jste zde možnost jít se brouzdat do krámků, prohlížet a vybírat si zboží nebo dokonce nakupovat dárky na Vánoce? Pan ministr zdravotnictví doporučuje používat selský rozum. Takže pokud jím disponujete, můžete i do těchto ostatních obchodů, které nepokrývají svým sortimentem pouze základní životní potřeby. Ale je to vlastně, dle charakteru 4. stupně PES, legální?

Co je a co není povolené, vnímám spíše jako doporučení vlády, nikoliv jako nařízení vlády, které je třeba striktně dodržovat v rámci prodiepidemického systému v boji proti koronaviru. Alespoň takto to vláda odprezentovala v očích občanů. Selský rozum slouží jako "volňásek" do obchodů, i když jejích navštívením se dopouštíme přestupku. Pokud se ale dostaneme díky němu do křížku se zákonem, obávám se, že tento argument nám stačit nebude, abychom vyvázli například bez pokuty.

Je velmi rozporuplné, jak nařízení vlády vnímáme my, občané, a jak ho vnímá vláda, která vymýšlí nové úpravy, které by měly eliminovat počet nově nakažených. Čísla stále ale rostou, namísto toho, aby klesala. Kde je tedy ten zakopaný PES? Je velmi pravděpodobné, že toho z pátého stupně nám přinese povánoční čas nebo přímo nový rok 2021. 



Do obchodu můžete, ale současně nesmíte. Paradoxy vládních opatření

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16197257584

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2610
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6690
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8540
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3485
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9780
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0765
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více