DOBRÁ RADA:
RPSN musí být ve smlouvě o úvěru uvedena přesně


05. 12. 2022  00:42     Miroslav Zeman     komentáře (0)

DOBRÁ RADA: RPSN je pro spotřebitele velmi důležitý údaj. Jakákoliv chyba v tomto údaji dává právo spotřebitele od smlouvy odstoupit a požadovat vrácení uhrazených úroků a dalších nákladů úvěru. ČTĚTE DÁLE!

DOBRÁ RADA: RPSN musí být ve smlouvě o úvěru uvedena přesně




RPSN a soudy

Nedávno nejvyšší soud rozhodl, že když je výše RPSN ve smlouvě uvedená špatně, mají klienti právo požadovat zpět většinu zaplacených úroků. Jde o přelomové rozhodnutí. Soudy nižších instancí totiž doposud odmítaly nároky lidí uznávat s odůvodněním, že stačí, když je RPSN ve smlouvě uvedena, i přesto, že špatně.

I na dnech záleží

Věděli jste, že se v bankách úročí podle konkrétního počtu dnů? Finanční instituce používají různé mechanismy. Platí, že čím méně dnů je použito, tím vyšší je výnos. Existují tři základní modely: německý s 360 dny v roce a 30 dny v měsíci, francouzský s 360 dny v roce a skutečným počtem dnů v měsíci a anglický s 365 dny v roce a skutečným počtem dnů v měsíci. Proto je možné, že se splátka úvěru může lišit mezi dvěma institucemi i přesto, že je výše RPSN totožná.

Voltaire: Když jde o peníze, každý je téhož náboženství.

SLOVNÍK:

RPSN - roční procentní sazba nákladů, ukazatel, který shrnuje všechny náklady související s úvěrem vyjádřený v procentech a ročně.

p.a. – per annum – roční úroková sazba

p.m. – per mensem – měsíční úroková sazba

p.s.  – per semestrum – úroková sazba pololetní

p.q. – per quartale – čtvrtletní úroková sazba

p.d. – per dies – denní úroková sazba

NFC - Technologie NFC umožňuje komunikaci na velmi krátkou vzdálenost. Odtud také pramení její název Near Field Communication. Uplatňuje se zejména při bezkontaktním placení.

Kontokorent - Kontokorent je bankovní služba sjednaná k běžnému účtu, která klientovi dovoluje čerpat z účtu peníze i v případě, že na účtu nemá dostatečnou hotovost.

Úroková uzance – metody výpočtu úrokové sazby dle specifického počtu dní v roce a měsíci. V bankovnictví najdeme tři základní modely – německý, francouzský a anglický.

NÁŠ SERIÁL O ÚVĚRECH, ÚVĚROVÝCH PRODUKTECH A FINANČNÍ GRAMOTNOSTI NALEZNETE ZDE!

S partnerem speciálu o úvěrech



DOBRÁ RADA: RPSN musí být ve smlouvě o úvěru uvedena přesně

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více