Domácí ekonomika je stále ve slušné kondici


29. 07. 2022  10:23     Tomáš Volf     komentáře (0)

Podle prvních odhadů domácí ekonomika ve druhém čtvrtletí tohoto roku meziročně vzrostla o 3,6 %. Oproti prvním třem měsícům letošního roku šla nahoru o 0,2 %. Obě čísla jsou příjemným překvapením.

Domácí ekonomika je stále ve slušné kondici




I když se jedná o zpomalení růstu, stále je to vyšší tempo, než s jakým počítaly trhy, a to je moc dobře. Ukazuje se, že domácí ekonomika je ve slušné kondici i když jsou sazby nahoře. České firmy a domácnosti si zatím s růstem cen dokážou poradit, a i když jednotlivá čísla z ekonomiky ukazují na hrozby hlavní je, že průmysl roste a tím pádem klesá nezaměstnanost. Další měsíce však příliš optimismu nedávají.

Nejnovější dílčí data ukazují dobrý obrázek o kondici českého hospodářství. Maloobchodní tržby meziročně klesají o 6,9 %, spotřebitelské ceny vzrostly o 17,2 % a spotřebitelská důvěra je na historickém dně 73,6b. Ceny v průmyslu jdou meziročně nahoru o 28,5 % a obchodní bilance je v deficitu 23,3 mld. korun, což je třetí nejhorší výsledek v historii. Přesto lze najít i pozitiva a tím hlavním je, že domácí průmysl naposledy meziročně vzrostl o 3,3 % a nezaměstnanost je na 3,1 %. To je vynikající číslo a hlavní faktor, který chrání Čechy před výrazně většími osobními finančními problémy.

Bohužel, Němcům se přestává chtít utrácet a není se čemu divit, když dlouhodobě slyší, že rtuť teploměru v zimě se doma ani v práci nedostane přes 20 stupňů. Je jen logické, že Němci šetří. To bude mít nejspíš negativní dopad na české podniky a potažmo na českou nezaměstnanost.

Celý článek naleznete ZDE!

Tomáš Volf

Analytik

edevizy.cz



Domácí ekonomika je stále ve slušné kondici

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15563708704

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více