dTest:
Co nového čeká české spotřebitele v roce 2022


03. 01. 2022  03:03     dTest     komentáře (0)

Blíží se konec roku 2021 a s Novým rokem čeká na spotřebitele i řada změn. dTest podporoval a podporuje všechny změny, které mají v příštím období posílit postavení spotřebitele. Zde je sumář těch podle nás nejpodstatnějších spotřebitelských novinek, které Vás v roce 2022 s jistotou či s určitou pravděpodobností čekají.

dTest: Co nového čeká české spotřebitele v roce 2022




Stop telešmejdům! To bylo heslo, se kterým dTest vyrazil do boje za zastavení obtěžujících marketingových hovorů. I Vám se jistě stalo, že Vám uprostřed pracovní doby nebo dovolené zavolal neodbytný prodejce, se kterým jste nikdy před tím nijak nekomunikovali, a začal Vám nabízet jakési služby nebo výrobky, o které jste neměli nejmenší zájem. „Doufáme, že telešmejdům bude už konec. Od 1.1.2022 nabude účinnosti novela zákona o elektronických komunikacích, která řeší ty hlavní otázky spojené s nevyžádanými marketingovými hovory. Zbavíme se jich snad definitivně po 1.7.2022,“ říká ředitelka dTestu Eduarda Hekšová. Od tohoto data bude moci prodejce zavolat na Vaše číslo s marketingovým hovorem nebo nabídkou jen tehdy, pokud jste k tomu předem udělili výslovný souhlas, případně pokud bude existovat jiný právní důvod. „Bude tím velmi posíleno postavení spotřebitele. To se řadě prodejců nelíbí, ale tato náprava trhu je více než potřebná,“ reaguje Hekšová na přehnanou kritiku novely ze strany zástupců obchodního sektoru.

Dále čeká spotřebitele novela energetického zákona, taktéž účinná od 1.1.2022. I Vy jste se možná ocitli v situaci, že u Vašich dveří zazvonil tzv. energošmejd s rádoby výhodnou nabídkou na změnu dodavatele energií a nutil Vás k podpisu různých dokumentů. „Na praktiky energošmejdů dTest upozorňuje posledních pět let. Konečně došlo ke potřebné změně zákona ve prospěch spotřebitelů,“ říká Hekšová. Řadu práv budou mít spotřebitelé nově hned od 1. 1. 2022. Například budou moci bez sankcí ukončit smlouvu se zprostředkovatelem nebo vypovědět zprostředkovanou smlouvu na dodávku energií do 15 dnů od zahájení dodávky energií. Činnost zprostředkovatelů bude stát regulovat od 1.7.2022. Změny budou probíhat postupně, nelze proto počítat s tím, že od Nového roku, resp. od 1.7. 2022, nastane ráj na zemi. „Spotřebitele vyzýváme ke zvýšené opatrnosti po celý příští rok,“ doplňuje Hekšová. Zprostředkovatele bude nově kontrolovat Energetický regulační úřad, doposud tuto pravomoc měla poměrně nelogicky Česká obchodní inspekce.

Změn se může dočkat i takzvaná zákonná záruka na zboží při prodeji spotřebitelům. Záleží to na tom, kdy bude nové sněmovně předložen příslušný návrh novely občanského zákoníku. Stará sněmovna návrh novely už nestihla projednat. Po účinnosti novely bude záruka trvat nadále 2 roky, avšak nově bude prodejce odpovídat jen za takové vady, které mělo zboží už při převzetí. „Vady na zboží se mohou projevit i později (po koupi zboží) a spotřebitel je může prodávajícímu nebo určenému servisu vytknout. Ale vždy se bude jednat o vady, které věc měla již při převzetí, nikoliv už o vady, které se po převzetí teprve vyskytnou,“ vysvětluje směr zamýšlené budoucí právní úpravy Hekšová. S tím bude souviset i změna tzv. zákonné domněnky vadnosti. Pokud se vada projeví během prvních 12 měsíců, bude tu zákonem daný předpoklad, že byla na zboží už při převzetí. Opak bude muset prokázat prodejce. „Opakovaně podnikatele upozorňujeme, že vyvrátit vůči spotřebiteli zákonnou domněnku vadnosti je možné jen prostřednictvím odborného nejlépe znaleckého posudku. Nestačí jedna zamítavá věta, kterou do reklamačního protokolu vepsal pokladní, který se na věc ani pořádně nepodíval,“ radí Hekšová.

Za hromadné žaloby! Je další kampaní dTestu, která ani po Novém roce nekončí. Jednostranné „ukončení činnosti“ dodavatelů energií, z nichž největšími jsou ti ze skupiny Bohemia Energy, které způsobilo škody statisícům spotřebitelů, je nejzářivějším příkladem potřebnosti zákona o hromadných řízeních. Předloha tohoto zákona ležela v Poslanecké sněmovně bez zájmu rok a půl. Události spojené s pádem dodavatelů energií vedly odstupující vláda vládu k předložení stejného návrhu nové Poslanecké sněmovně. „Věřme, že v novém roce bude přijat kvalitní zákon o hromadném řízení, tedy včetně tzv. odhlašovacího režimu. dTest jako největší spotřebitelská organizace v ČR, která řeší ročně desetitisíce stížností spotřebitelů a nabízí i odbornou pomoc podnikatelům, je připravena poskytnout zákonodárcům plnou součinnost a podělit se i o naše dlouholeté zkušenosti v dané oblasti. Kvalitní zákony jsou pro spotřebitele naprostá priorita,“ uzavírá Hekšová.



dTest: Co nového čeká české spotřebitele v roce 2022

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12489120800

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více