dTest:
Na co máte nově právo při zrušení zájezdu kvůli pandemii


23. 04. 2020  09:31     dTest     komentáře (0)

Zákazníci cestovních kanceláří, kterým byl zrušen zájezd z důvodu pandemie nového koronaviru, často preferují možnost vrácení peněz. Cestovní kanceláře však místo toho nabízejí změnu termínu zájezdu nebo poukaz na jiný zájezd. Kdy a v jakých případech je tento postup možný?

dTest: Na co máte nově právo při zrušení zájezdu kvůli pandemii




Parlament schválil návrh zákona o některých opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru na odvětví cestovního ruchu z pera Ministerstva pro místní rozvoj. Zákon zavádí několik novinek, jejichž cílem je zmírnit dopady pandemie na sektor cestovního ruchu, zároveň však zachovat rovnováhu mezi oprávněnými zájmy cestovních kanceláří a zákazníků.

Změny se týkají zájezdů s termínem zahájení od 20. února do 31. srpna 2020. „Novinkou je zavedení takzvané ochranné doby a vydávání poukazů na jiný zájezd, které je možné nabízet klientům místo vrácení peněz za zrušený zájezd. Pokud dojde v tomto období ke zrušení zájezdu z důvodu mimořádných či neočekávaných okolností v místě pobytu nebo cesty, má cestovní kancelář možnost místo vrácení peněz vystavit zákazníkovi poukaz na jiný zájezd nejméně v hodnotě původního zájezdu,“ uvádí Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest, a dodává: „Vystavené poukazy budou rovněž pojištěné pro případ úpadku cestovní kanceláře.

Po dobu trvání ochranné doby zákazník nebude mít možnost požadovat vrácení peněz za zrušený zájezd. Po předložení vystaveného poukazu je však oprávněn požádat cestovní kancelář o nabídnutí náhradního zájezdu ve stejné nebo vyšší kvalitě. Pokud mu cestovní kancelář nevyhoví a zájezd do 30 dnů neposkytne, musí zákazníkovi vrátit peníze.

Pokud zákazník nepožádá cestovní kancelář o náhradní zájezd nebo nevyužije její nabídky jiného zájezdu, vrátí mu cestovní kancelář veškeré uhrazené platby, a to nejpozději do 14 dnů od skončení ochranné doby. To znamená až do 14. září 2021.

Na určité skupiny zákazníků se vztahují výjimky, které jim umožní poukaz na zájezd odmítnout, a cestovní kancelář jim pak musí vrátit peníze. „Mezi tyto skupiny patří osoby se zdravotním postižením, uchazeči o zaměstnání, těhotné ženy, osoby čerpající mateřskou nebo rodičovskou dovolenou, osoby starší 65 let, osamělí rodiče pečující o nezaopatřené dítě a zaměstnanci, kteří nemohli po dobu nejméně 30 dnů konat práci pro jiné překážky na straně zaměstnavatele,“ vyjmenovává Eduarda Hekšová. Možnost odmítnout poukaz na zájezd mají rovněž školy a školská zařízení zapsaná v rejstříku škol a školských zařízení.

Zákon dále umožňuje zákazníkům, kteří zrušili zájezd z jiných důvodů, než jsou mimořádné či neočekávané okolnosti v místě pobytu nebo cesty, a kteří již zaplatili storno poplatky, aby požádali cestovní kancelář o vydání poukazu na zájezd v hodnotě nejméně 10 % zaplacených storno poplatků.  


HLASUJTE V NAŠÍ VELKÉ ANKETĚ O NEJABSURDNĚJŠÍ BANKOVNÍ POPLATEK A POMOZTE NÁM HO ZRUŠIT!

Holení



dTest: Na co máte nově právo při zrušení zájezdu kvůli pandemii

Diskutovat (0)