Důvěra podnikatelů i spotřebitelů roste


24. 01. 2022  09:36     Tomáš Volf     komentáře (0)

Podle ČSÚ jdou letos v lednu obě hlavní složky důvěry nahoru. Spotřebitelská důvěra vzrostla na 91,4b. a podnikatelská na 98,8b.

Důvěra podnikatelů i spotřebitelů roste




Podnikatelská důvěra šla nahoru zejména díky zlepšování situace ve stavebnictví a průmyslu. Přestože si průmyslová produkce nestojí příliš dobře, důvěra podnikatelů šla v prvním měsíci nového roku nahoru. V dalších měsících totiž podnikatelé počítají s růstem výrobní činnosti a tato očekávání budoucího vývoje jsou hlavním tahounem jejich důvěry.

Naopak koulí na noze ještě vyšší důvěry je zdražování. Inflace ničí důvěru spotřebitelů i podnikatelů. Spotřebitelské ceny rostou a šplhají se k 7 % a ceny v průmyslu rostou více než dvounásobným tempem. Zdražování je tak zcela oprávněně hlavním zdrojem obav o budoucí vývoj ekonomické situace. V případě podnikatelů jsou to také přetrvávající problémy v dodávkách vstupů do výroby.

V dobách nejistoty se lidé snaží tvořit rezervy, dnes však nemohou tvořit ani ty. Všeobecné zdražování se dotýká peněženek všech spotřebitelů, a tak na úspory mnoho nezbývá.

V dalších měsících se dá čekat, že by se důvěra podnikatelů i spotřebitelů mohla zvyšovat. Nezaměstnanost se nejspíš nadále udrží velmi slušná a zahraniční poptávka bude nahrávat českým podnikatelům.

Potenciální problémy může přinést ČNB a její zvyšování sazeb. V případě dalšího posilování koruny pod 24,00 EURCZK by se mohli vývozci dostávat do velkých potíží s tvorbou cen. Další eskalace na rusko-ukrajinské hranici by pravděpodobně katapultovala ceny energií nahoru, což by znamenalo pád všech složek ekonomické důvěry.   


Tomáš Volf

Analytik

edevizy.cz



Důvěra podnikatelů i spotřebitelů roste

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16358278720

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6230
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8460
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3705
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8130
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0724
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více