Ekonomika České republiky vzrostla za loňský rok o 4,3 procenta


22. 02. 2016  00:35     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Rekordním tempem rostla v roce 2015 ekonomika České republiky. Hrubý domácí produkt se zvýšil o 4,3 procenta. K růstu přispěly vysoké investice z prostředků EU, růst průmyslové výroby i spotřeba domácnostní. ČTĚTE DÁLE!

Ekonomika České republiky vzrostla za loňský rok o 4,3 procenta




Česká republika svým růstem hospodářství patřila v loňském roce mezi tři nejvíce rostoucí země v EU. Více než ČR tak rostlo Irsko, a malá Malta. Díky velkému růstu se tak tuzemská ekonomika o více než dva procentní body přiblížila průměrné ekonomické výkonosti členských zemí EU. 

Na růstu ekonomiky se podílely v podstatě všechny sektory hospodářství. Růst zaznamenala jak průmyslová výroba, která je dlouhodobým tahounem růstu, tak i spotřeba domácností, která se začala oživovat teprve v roce 2013. Velkým impulsem pro růst ekonomiky bylo také rozsáhlé dočerpávání dotací z Evropské unie, které dle odhadů ekonomů přispěly k růstu ekonomiky téměř jedním procentem. 

I po odečtení jednorázových vlivů, by růst ekonomiky činil velmi slušná tři procenta. Pro příští rok odhadují odborníci růst ekonomiky České republiky kolem 2,7 procenta. I přes toto zpomalení by měla naše země růst více, než bude činit průměr členských zemí EU.

Růst se nepromítal jen v průmyslu a spotřebě, ale také v bankovním sektoru. Banky v loňském roce zaznamenaly nárůst objemu úvěrů jak podnikatelům, tak retailovým klientům. Stejně tak banky zaznamenaly nárůst zisku, který za tři čtvrtletí roku 2015 činil 54 miliard korun, což je o 4 miliardy více než rok předtím. Růst ziskovosti bankovního sektoru tak představoval necelých 9 procent.

I v roce 2016 bude bankovní sektor participovat na celkovém růstu tuzemské ekonomiky. Růst výnosů z úroků a dalších standardních finančních služeb by pak mohl vést k dalšímu mírnému poklesu bankovních poplatků.

NOVOU KNIHU PATRIKA NACHERA SI MŮŽETE ZAKOUPIT PŘÍMO ZDE!

Konec negramotů

 



Ekonomika České republiky vzrostla za loňský rok o 4,3 procenta

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15607631200

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více