Elektronická evidence tržeb spustila zkušební provoz


08. 11. 2016  00:20     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Elektronická evidence tržeb od 1. listopadu 2016 spustila zkušební provoz. Ož od začátku září si také mohou podnikatelé u finančních úřadů přebírat identifikační a přístupové údaje k systému EET.

Elektronická evidence tržeb spustila zkušební provoz




Zájem o zkušební provoz je však zatím podle prvních zjištění ze strany podnikatelů minimální. V České republice je běžné, že se vše řeší až na poslední chvíli. Nejinak tomu bude zřejmě i v případě spuštění Elektronické evidence tržeb. Není tak vyloučeno, že 1. prosince, kdy budou povinni začít EET využívat podnikatelé v pohostinství, a hotelnictví dojde k masovému přihlašování do systému a bude docházet k jeho výpadkům.

Současně se zavedením Elektronické evidence tržeb dochází také ke snížení daně z přidané hodnoty v pohostinství ze současných 21 procent na 15 procent. Podnikatelům v tomto odvětví tak budou i tímto způsobem kompenzovány náklady spojené se zavedením a užíváním systéme Elektronické evidence tržeb. 

Ministerstvo financí si od zavedení Elektronické evidence tržeb slibuje přínos do státní pokladny po plném náběhu systému až 20 miliard korun. Takový výnos by dále zlepšil již tak dobrý vývoj hospodaření státního rozpočtu, jehož přebytek dosáhl na konci měsíce října částku 98 miliardy korun. Další motivací a cílem pro zavedení Elektronické evidence tržeb je také narovnání podnikatelského prostředí a vyrovnání podmínek pro ty kdo daně řádně hradí a pro ty, kdo je v minulosti řádně nehradili. 

Vedlejším pozitivním efektem zavedení Elektronické evidence tržeb má být také dle očekávání legalizace zaměstnávání zaměstnanců, kteří v tomto odvětví dosud pracovali na černo, nebo jim byla část mzdy vyplácena v hotovosti, bez úhrady sociálního a zdravotního pojištění ze strany zaměstnavatele. Tento způsob nelegálního zaměstnávání se zavedením Elektronické evidence tržeb výrazně zkomplikuje.

VELKÝ SPECIÁL O ELEKTRONICKÉ EVIDENCE TRŽEB NALEZNETE ZDE!



Elektronická evidence tržeb spustila zkušební provoz

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15598730352

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více