Elektronická evidence tržeb. Vítězství Babiše a ANO


06. 03. 2016  13:16     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Elektronická evidence tržeb byla schválena ve třetím čtení poslaneckou sněmovnou a nic tak nebrání v jejím zavedení. Jedná se v podstatě o daňovou revoluci. V našem seriálu vám přiblížíme historii, fungování i povinnosti spojené s elektronickou evidencí tržeb. ČTĚTE DÁLE!

Elektronická evidence tržeb. Vítězství Babiše a ANO




Elektronická evidence tržeb EET je hlavním slibem ANO

Elektronická evidence tržeb a zamezení či omezení daňových úniků bylo hlavním volebním heslem a slibem hnutí ANO a jeho předsedy, nyní ministra financí Andreje Babiše. Bez prosazení tohoto velmi důležitého opatření by mohla druhá největší strana v poslanecké sněmovně i ve vládě jen těžko pomýšlet na volební vítězství v příštím roce.

Elektronická evidence třžeb EET měla být prosazena za každou cenu. Stalo se

I proto bylo hnutí a ministr financí odhodlán prosadit EET za každou cenu i přes silný odpor opozice. To se také nakonec povedlo. Hnutí ANO totiž vyrostlo na kritice korupčního prostředí v České republice a na odhodlání potírat daňové úniky. V rámci volební kampaně padala nejrůznější čísla, která dosahovala i odhady stovek miliard korun daňových úniků. Tato čísla však byla po vstupu ANO do vlády korigována a nyní se již pohybujeme na realističtějších očekáváních.

Po Elektronické evidenci tržeb EET je společenská poptávka

Opatření staví na předpokladu, že evidování tržeb a přísné podmínky dodržování povinností s EET spojených povede k větší kontrole a možnostem kontroly ze strany finančního úřadů a že tato hrozba přiměje podnikatele řádně veškeré příjmy přiznávat a z nich také vypočítávat řádně nejen daň z příjmu, ale také DPH. Přístup ANO k řešení daňových úniků a celého problému je navíc poměrně rázný. Hnutí ANO se tak za silné podpory veřejnosti, která program tohoto hnutí podpořila téměř 19 procenty ve volbách, postavilo silné loby podnikatelů v pohostinství a ubytovacích služeb, a podnikatelům v dalších sektorech. Na druhou stranu proto elektronické evidenci tržeb nestojí silná fronta většiny podnikatelů. Lze říci, že velká část podnikatelů včetně vlivné Hospodářské komory přijetí EET vítají, nebo se alespoň proti němu nijak neohrazují a nebrání.

Kontrola je u Elektronické evidence tržeb EET to nejdůležitější 

Jednou věcí je zavedení slibovaného opatření, tedy EET do praxe a druhou věcí je jeho reálná účinnost. Tuto účinnost a efektivitu musí ministr financí dotáhnout do konce zejména rozsáhlým systémem kontrol a dozoru. Je také třeba kontrolní nálezy řádně a široce medializovat tak, aby se podnikatelé báli systém obcházet, nebo dokonce dále zatajovat své příjmy a nevydávat účtenky. S tím také bude souviset reálný profit pro státní rozpočet, který musí být významným a musí být vidět.

Hnutí ANO a zejména jeho předseda ministr financí Babiš mají unikátní a těžko opakovatelnou příležitost stát se skutečným zástupcem lidu a dosáhnout obratu v dvacet let trvajícím stavu rozvoje korupce, šedé ekonomiky a daňových úniků, díky kterým se jako republika řadíme na chvost tabulek vnímání korupce a finanční kriminality.

 

_________________________________________________________________________________________________________

Z NAŠEHO VELKÉHO SERIÁLU O ELEKTRONICKÉ EVIDENCI TRŽEB ČTĚTE TAKÉ:

Elektronická evidence tržeb se stává realitou i v České republice

Elektronická evidence tržeb EET. Jaký je její smysl a jak bude fungovat?

Elektronická evidence tržeb. Jaké budou povinnosti podnikatelů?

Elektronický evidence tržeb. Bič na nepoctivé podnikatele?

Elektronická evidence tržeb. Spolu s evidencí se restauracím snížila DPH

Elektronická evidence tržeb. Funguje nejen v Chorvatsku

Elektronická evidence tržeb. Příležitost a téma boje opozice a vlády

Elektronická evidence tržeb. Živnostníci a podnikatelé jsou proti. Ale jen někteří

Elektronická evidence tržeb by měla začít fungovat už od podzimu

Elektronická evidence tržeb. Vítězství Babiše a ANO



Elektronická evidence tržeb. Vítězství Babiše a ANO

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15561523456

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více