Elektronická evidence tržeb. Živnostníci a podnikatelé jsou proti. Ale jen někteří


12. 08. 2016  00:04     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Elektronická evidence tržeb byla schválena ve třetím čtení poslaneckou sněmovnou a senátem a nic tak nebrání v jejím zavedení. Jedná se v podstatě o daňovou revoluci. V našem seriálu vám přiblížíme historii, fungování i povinnosti spojené s elektronickou evidencí tržeb. ČTĚTE DÁLE!

Elektronická evidence tržeb. Živnostníci a podnikatelé jsou proti. Ale jen někteří




V minulých měsících jsme mohli konfrontovat argumenty živnostníků a podnikatelů, kteří ve spolupráci s pravicovou opozicí kritizovali zavedení EET jako další buzeraci státu, která nic nepřinese, s argumenty ministerstva financí a druhé skupiny živnostníků a podnikatelů.

Někteří podnikatel Elektronickou evidenci tržeb EET odmítají

Zatímco první část podnikatelů zavedení EET kritizuje s tím, že přinese pouze náklady a špiclování podnikatelů, aniž by systém generoval vyšší příjmy do státního rozpočtu, druhá část podnikatelů spolu s vládou zavedení elektronické evidence tržeb hájí jako nejdůležitější nástroj pro omezení daňových úniků.

Elektronická evidence tržeb EET prý povede ke krachů živnostníků

Zavedení EET také dle odpůrců povede ke krachu malých živnostníků, kteří nebudou moci financovat a zajišťovat povinnosti spojené s EET. Tím dojde ke zvýšení nezaměstnanosti a omezení dostupnosti služeb zejména na vesnicích a malých městech. Ano, určitě může tato nová povinnost vést k ukončení podnikání ze strany některých podnikatelů. Nicméně položme si otázku, zda je udržitelné udržovat některé firmy a podnikatelskou činnost jenom díky tomu, že nepřiznávají své příjmy a neplatí daně? Takové podnikání není a nemůže být efektivní. Navíc tento způsob deformuje podnikatelské prostředí. Pokud má docházet k dotování některých, jinak nedostupných služeb třeba na vesnicích, pak je možné to udělat průhledně, na základě dotační a cílené politiky, nikoliv podváděním v podobě nepřiznávaných příjmů a krácení daní.

Daňové úniky nemohou udržovat na trhu nepoctivé podnikatele

Pokud tedy dojde k ukončení činnosti některých podnikatelů v souvislosti s EET, bude to nikoliv tím, že by tito podnikatelé neměli několik tisíc korun na zavedení zařízení nutného k provozu evidence plateb, ale proto, že tito podnikatelé nemohou za normálních, standardních a férových podmínek přežít. Je dobře, že tito podnikatelé následně skončí a pročistí se tak trh.

Informace ze systému Elektronické evidence tržeb musí být bezpečné

Dalším argumentem, kterým odmítají odpůrci EET je možnost zneužívání zasílaných a evidovaných dat o tržbách. Může tak údajně dojít k poškození podnikatelů a zneužití informací v konkurenčním boji. Pravdou však je, že údaje zasílané v rámci systému EET budou velmi omezené. Finanční úřad nebude vůbec vidět za jaké zboží či služby je placeno. Bude pouze vidět, že podnikatel evidoval platbu v konkrétní výši a k této platby přiradí konkrétní kód. Nic dalšího už finanční úřad neuvidí. Je tak jen těžké představit si, že by takto pojaté údaje mohly ohrozit tržní prostředí nebo poškodit nějak podnikatele, který své tržby eviduje.

Musíme si zvyknout na to, že elektronická evidence tržeb je kontroverzní téma. Pro jednu skupinu podnikatelů a společnosti jako takové se jedná o problém, který zamezí současnému bezproblémovému podnikání bez placení daní. Pro druhou skupinu znamená EET účinný nástroj pro dosažení rovného prostředí na trhu a skutečnému omezení daňových úniků.

_________________________________________________________________________________________________________

Z NAŠEHO VELKÉHO SERIÁLU O ELEKTRONICKÉ EVIDENCI TRŽEB ČTĚTE TAKÉ:

Elektronická evidence tržeb se stává realitou i v České republice

Elektronická evidence tržeb EET. Jaký je její smysl a jak bude fungovat?

Elektronická evidence tržeb. Jaké budou povinnosti podnikatelů?

Elektronický evidence tržeb. Bič na nepoctivé podnikatele?

Elektronická evidence tržeb. Spolu s evidencí se restauracím snížila DPH

Elektronická evidence tržeb. Funguje nejen v Chorvatsku

Elektronická evidence tržeb. Příležitost a téma boje opozice a vlády

Elektronická evidence tržeb. Živnostníci a podnikatelé jsou proti. Ale jen někteří

Elektronická evidence tržeb by měla začít fungovat už od podzimu

Elektronická evidence tržeb. Vítězství Babiše a ANO



Elektronická evidence tržeb. Živnostníci a podnikatelé jsou proti. Ale jen někteří

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15753769248

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více