Euro oslabuje – Jak to ovlivní mé finanční výdaje na dovolenou?


07. 07. 2021  00:53     Finex média     komentáře (0)

V souvislosti s končící koronavirovou krizí se Češi konečně mohou vrhnout na své zasloužené dovolené. Nikoli náhodou po konci pandemie všechno zdražuje – obchodníci a podnikatelé se snaží dohnat ztracené zisky, a většinou tedy to, co jsme v průběhu pandemie našetřili, zase utratíme kvůli zvýšeným cenám.

Euro oslabuje – Jak to ovlivní mé finanční výdaje na dovolenou?




Co ale ještě ovlivní naše výdaje na dovolenou? Vzhledem k tomu, že mnozí z nás dovolenou plánujeme v nějaké evropské zemi, kde se platí eurem, je tím nejdůležitějším faktorem kurz eura vůči koruně. Pojďme se na něj podívat blíž.

Snímek obrazovky 2021-07-07 v 20.02.04

Co nás na grafu může na první pohled zaujmout je dlouhé období, kdy byl kurz uměle fixován Českou národní bankou (až do začátku roku 2017). Po ukončení uměle udržovaného kurzu na 27 korunách za euro začala koruna díky kvalitním základům české ekonomiky ihned posilovat. Trend posilující koruny byl přerušen až krátkodobým výkyvem spojeným s pandemií koronaviru na začátku roku 2020. Jak si ale můžeme všimnout, po odeznění krátkodobého šoku opět nastal trend slábnoucího eura a posilující koruny.  

Co to znamená pro utrácení v zahraničí? Budu mít dražší dovolenou?

Právě naopak. Posilující koruna zjednodušeně řečeno znamená, že jedno euro si můžu koupit za stále méně a méně korun. Jinými slovy – i na dovolené, kde budu utrácet v eurech, mě bude moje utrácení stát v přepočtu stále méně českých korun. Například pokud by mě moje dovolená stála – pro příklad – tisíc euro v době, kdy byl vzájemný kurz na 28 korunách za euro, v českých korunách bych utratil 28 tisíc. Pokud bych ale v zahraničí utratil tisíc euro v době, kdy se kurz dostal až na 25 korun za euro, logicky bych v českých korunách utratil až o tři tisíce korun méně, a to už je citelný rozdíl. Pokud vás zajímá podrobněji, jaké má posilující koruna důsledky, zde se můžete dozvědět více.

Nezapomínejme ale, že bývaly i doby, kdy euro stálo i přes třicet korun a naše zahraniční dovolené bývaly ještě o to dražší. A nyní tu máme pro české dovolenkáře jednu dobrou zprávu. Přestože kurz měn ovlivňuje celá řada faktorů, ekonomové se povětšinou shodují na tom, že konec pandemie a znovuotevírání ekonomiky povedou k dalšímu upevňování koruny. Do konce příštího roku bychom snad opět mohli nakupovat eura za méně než 25 Kč.

Být součástí ekonomiky, jejíž měna dlouhodobě posiluje je příznivé znamení – posilující měna totiž přímo odráží fakt, že dané ekonomice se daří. Úspory Čechů v korunách pak mají v zahraničí větší kupní sílu. Jediná nevýhoda pro Čechy může nastat tehdy, pokud dlouhodobě pracujeme v zahraničí a rozhodneme se dovolenou trávit doma v Čechách – pak bychom si mohli povšimnout, že domovské Čechy již nejsou tak levnou destinací, jakou bývaly.

Vyplatí se čekat s výměnou peněz?

Pokud můžeme zřetelně rozpoznat trend posilující koruny, vyplatí se mi jako spotřebiteli co nejvíce počkat s výměnou hotovosti? Odpověď je jednoduchá – ano, vyplatí. Pokud se ale rozhodujete, jestli vyměnit peníze v červenci nebo v srpnu, velký rozdíl zde nebude. Daleko větší pozornost je třeba věnovat spíše kurzu v konkrétní směnárně. Rozdíly v kurzu mezi různými směnárnami mohou totiž být značné.

I z toho důvodu je spíše obecně doporučováno v zahraničí platit kartou a hotově platit jen tehdy, pokud obchodník karty nepřijímá. Pokud máte u banky účet v českých korunách a v zahraničí zaplatíte útratu v eurech, banka váš výdaj započítá podle aktuálně platného kurzu. Tím pak odpadají například také jakékoli zpětné výměny zbývajících eur na koruny zpátky v České republice.

Při plánování rozpočtů cest do zahraničí je pro nás Čechy důležité sledovat finanční trh se zahraničními měnami – jemuž se také říká forex. Protože dostáváme své mzdy vyplácené v českých korunách, zatímco všude v zahraničí platíme zahraniční měnou, krátkodobé kurzové výkyvy mohou mít na celkovou cenu dovolené znatelný vliv. Nicméně, jak již bylo zmíněno, už jenom díky tomu, že česká ekonomika dohání vyspělé země, z dlouhodobého hlediska by pro nás měly být zahraniční dovolené čím dál levnější.

Plánovaný vstup České republiky do eurozóny by trend dohánění vyspělých zemí rozhodně nenarušil – namísto posilujícího kurzu koruny by se ovšem projevoval přímo v rostoucích mzdách v eurech. Odpadla by nám ale každoroční starost ohledně nejvýhodnějšího načasování výměny peněz a také bychom konečně ušetřili na – vcelku zbytečných – směnárenských poplatcích.



Euro oslabuje – Jak to ovlivní mé finanční výdaje na dovolenou?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12582954624

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více