Exkluzivně:
Jak banky blokují karty po zadání PIN? A co dělat, když se vám to stane?


30. 11. 2011  01:12     ar     komentáře (3)

Stane se to než byste řekli švec. Člověk potřebuje peníze, chvátá, přiběhne k bankomatu, plná hlava starostí, za ním fronta, chvilka nepozornosti… A špatně zadaný PIN kód je na světě. Ačkoliv se to většině lidí nestane, je dobré vědět, jak v takovém případě postupovat. A přesně tyto informace naleznete v následujícím článku.





Ochrana karet při výběru z bankomatu

Ochrana platebních karet před zneužitím je jedním z hlavních zájmů bank (a samozřejmě jejich klientů). S bezpečným využíváním platebních karet jde totiž ruku v ruce důvěra v banku, která hraje ve fungování bankovních ústavů zásadní roli. To se samozřejmě týká i výběrů z bankomatu, protože tato transakce stále představuje nejkratší cestu k penězům ze zcizené či nalezené platební karty.

.

VYHRAJTE 2 MOBILY HTC NA NAŠEM FACEBOOKU!

.

V praxi existují dvě možnosti ochrany platebních karet při špatně zadaném PIN – zadržení karty bankomatem, anebo mírnější zablokování karty. Z  průzkumu, který jsme mezi tuzemskými bankami provedli, vyplývá, že až na jednu výjimku používají banky odpověděvší na naše otázky druhou jmenovanou možnost – blokaci karty. Svým klientům přitom dávají nejčastěji 3 pokusy na správné zadání PINu. Výjimku tvoří Česká spořitelna a Komerční banka. „Pokud klient při výběru z bankomatu zadá třikrát po sobě špatný PIN, bankomat klientovi vrátí platební kartu a zároveň ho tištěnou stvrzenkou upozorní na opakované chybné zadání PIN kódu. Pokud klient znovu vloží kartu do bankomatu a opět zadá chybný kód, bankomat mu kartu vrátí okamžitě a znovu ho upozorní. Stejně tomu bude i při každém dalším pokusu. Teprve po zadání správného PINu je klientovi umožněna transakce,“ odpověděl Jan Holinka z tiskového centra České spořitelny. „Platební kartu ovšem bankomat klientovi kvůli zadání špatného PIN kódu nikdy nezabaví, ani nedojde k blokaci karty,“ dodal Holinka. V Komerční bance sice kartu blokují, ale oproti většinové konkurenci dávají klientům o dva pokusy na zadání PIN kódu více. „Držiteli karty KB je v případě pěti chybných zadání PIN na bankomatu karta blokována, bankomat kartu vrátí. Karta je automaticky odblokována o půlnoci z neděle na pondělí,“ řekl Michal Teubner z KB a upozornil na novinku, kterou banka připravuje od Nového roku:  „Od 1. 1. 2012 klientům nabídneme zdarma službu okamžitého odblokování karty. V případě zapomenutého PIN má klient možnost požádat svého bankovního poradce o zaslání zapomenutého PINu nebo prostřednictvím MojiBanky.“

 

Třikrát a dost

U ostatních bank je při zadávání PIN shodně aplikována metoda TŘIKRÁT A DOST. Kartu následně banky zablokují dočasně, což znamená, že v určitém intervalu dávají klientovi možnost reagovat (např. nahlásit zcizení karty, odblokovat si kartu dám, změnit PIN, zažádat o nový PIN, atd.). ČSOB, LBBW a Komerční banka mají tento interval nastaven na noc z neděle na pondělí následujícího týdne. „Nebo mají klienti možnost zažádat o vyhotovení nové karty, expresně do 3 dnů,“ napsala Pavla Hávová z ČSOB. RB a GE Money kartu zprovozní po 24 hodinách, mBank po půlnoci, u EQUA a ZUNO musíte provést úkon vy.  „Platební karta Equa bank se po třech neúspěšných pokusech o zadání PIN v bankomatu dočasně zablokuje do konce daného dne. Klient potom může při nejbližší možné příležitosti v rámci této lhůty ve svém internetovém bankovnictví dočasnou blokaci zrušit tím, že si změní PIN. Pokud klient po zablokování karty ve svém internetovém bankovnictví nezmění PIN, dočasná blokace se po uplynutí této doby automaticky přemění na trvalou blokaci karty, což znamená, že klient už pouze může žádat o vydání nové karty. Klient po dočasném zablokování karty může při nejbližší možné příležitosti ve svém internetovém bankovnictví dočasnou blokaci zrušit tím, že si změní PIN. Lze tak učinit non-stop v IB,“ odpověděla Kateřina Pospíšilová z EQUA BANK. V ZUNo si kartu můžete zdarma odblokovat přes call centrum, non-stop. Podobné služby nabízí J&T Banka (linka / privátní bankéř) a AXA Bank (klientská linka).

.

Až na AXA Bank bankomaty karty bank nezadržují. „Pokud nějaký bankomat kartu zadrží, je tato karta po nějakém čase zaslána provozovatelem bankomatu zpět do mBank, kde tuto kartu zničíme. Klient si tedy musí požádat o novou kartu. Pokud si klient sám kartu zablokuje prostřednictvím svého internetového bankovnictví či mLinky, musí si také objednat kartu novou,“ radí Ivana Buriánková z mBank.

.

Pozitivní je, že většina těchto automatických úkonů banky (týkající se dočasné blokace) je dle informací bank zdarma. Pozor si však dejte na propásnutí této lhůty, poplatky za vystavení nového PIN nebo dokonce nové platební karty. Tam již se můžete dostat až na stokorunové náklady.

.

TABULKA: ĆESKÉ BANKY A BLOKACE PLATEBNÍCH KARET PŘI ŠPATNĚ ZADANÉM PIN KÓDU:

Banka Jaký prostředek používáte u platebních karet (blokace / zadržení karty) Kolik má klient pokusů na zadání PIN? Jak lze kartu platební

 kartu odblokovat?

Poplatky?
Česká spořitelna upozornění na špatný PIN karta se nezablokuje  -
ČSOB blokace karty 3 pokusy odblokování od pondělí následujícího týdne zdarma
Komerční banka blokace karty 5 pokusů

automaticky z neděle na pondělí / okamžité odblokování* / internet banking

zdarma
Raiffeisenbank blokace karty 3 pokusy automatické odblokování po 24 hodinách zdarma
GE Money Bank blokace karty 3 pokusy automatické odblokování po 24 hodinách (v noční uzávěrce) zdarma
mBank blokace karty 3 pokusy automatické odblokování po půlnoci zdarma
ZUNO blokace karty 3 pokusy non-stop přes call-centrum zdarma
EQUA BANK blokace karty 3 pokusy

Automatické odblokování po půlnoci / změna PIN (non-stop v internetovém bankovnictví)

zdarma
LBBW blokace karty 3 pokusy odblokování od pondělí následujícího týdne zdarma
Volksbank blokace karty 3 pokusy automatické odblokování po uběhnutí bezpečnostní periody zdarma
J&T Bank blokace karty 3 pokusy kontaktovat privátního bankéře / non-stop bezplatná linka zdarma
AXA Bank zadržení karty 3 pokusy non-stop na telefonu 292.292.292 zdarma
* Od 1.1.2012.        


Exkluzivně: Jak banky blokují karty po zadání PIN? A co dělat, když se vám to stane?

Klusackova
Tyto informace jsou 6 let staré. Platí ještě? K.Y...
bankomat zablokoval kartu
vybiral sem z bankomatu penize a vzalo mi to kartu...
novy PIN
prosím o informaci - ztratil se v paměti číslo PIN= jak postupovat?...
Diskutovat (3)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12624492464

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více