FINANČNÍ GRAMOTNOST:
Jak bezpečně využívat internet?


11. 04. 2017  00:49     Miroslav Zeman     komentáře (0)

SERIÁL FINANČNÍ GRAMOTNOST: Internet je svět a prostor neomezených možností. To platí jak pro běžné lidi, tak ale i pro pachatele trestných činů. Právě internetová kriminalita nejen ve světě, ale i v České republice velmi rychle roste. 

FINANČNÍ GRAMOTNOST: Jak bezpečně využívat internet?




Je třeba si uvědomit, že sdílením přístupových údajů či informací o vaší kartě nebo účtu, můžete dát tuto informaci či údaje k dispozici komukoliv v prostředí internetu, včetně možných podvodníků.

Podvodníci využívají phishing a pharming

Velkým problémem je, že přes všechna bezpečnostní opatření bank i jejich snahu o zvýšení osvěty ve věci bezpečnosti placení na internetu a ovládání internetového bankovnictví, jsou lidé stále velmi neopatrní a velkou část problémů si zaviní sami. Lidé se tak nechávají stále zmást podvodníky, kteří zasílají na jejich mail zprávu, která se tváří jako zpráva od banky a požaduje po nich sdělení přihlašovacích údajů k bankovnímu účtu jakožto paradoxně důraz na zajištění většího zabezpečení či nahlášení jiných osobních údajů. Druhá forma vylákání přístupových údajů od klienta představuje falešnou internetovou stránku banky, která vypadá, jakoby z oka vypadla té pravé. Klient v domnění, že se nachází na stránce přihlášení do svého internetového bankovnictví, zadá údaje a tyto se okamžitě dostanou k podvodníkovi, který neprodleně převede prostředky z účtu klienta ideálně na těžko dohledatelný účet v zahraničí. Rozhodně doporučujeme v tomto případě pravidelně měnit hesla pro přístup k internetovému bankovnictví a pravidelně nechávat kontrolovat počítač kvalitním antivirovým programem.

Dnes tak často zmiňovaný „Phishing“ znamená v českém vyjádření tzv. rybaření. Tento pojem přesně odpovídá charakteru tohoto podvodného jednání, kdy pachatel rozešle jako spam na tisíce adres mail, který se tváří jako mail od banky s odkazy na přihlášení do internetového bankovnictví. Pak už jen pachatelé čekají, kdo se na jejich návnadu chytí a pošle jim přihlašovací údaje ke svému účtu. Přesměrování na falešné stránky banky se pak nazývá „Pharming“.

Nejvíce internetových trestných činů, jako jsou phishing nebo pharming lze podřadit pod trestný čin podvodu dle § 209 Trestního zákoníku. „Kdo sebe nebo jiného obohatí tím, že uvede někoho v omyl, využije něčího omylu nebo zamlčí podstatné skutečnosti, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci.“ 

Nedávejte údaje o kartě neznámému obchodníkovi

Než platit na internetu a zejména na neznámých e-shopech přímo svou kartou, kdy musíte sdělovat druhé straně informace o ní, je lepší buď platit klasicky převodem, nebo využít některý z internetových platebních systémů, jako je např. PayPal (například peněženka PaySec ukončila svůj provoz k 30. 6. 2016). Díky využití tohoto systému přesunujete finanční prostředky mezi účty identifikovanými mailovými adresami majitelů. Tyto účty jsou propojeny příslušnými platebními kartami s tím, že druhá strana tyto informace o vaší platební kartě vůbec nezískává. Tuto informaci má pouze příslušný platební systém, nikoliv druhá strana obchodu. Tím se výrazně snižuje možnost zneužití karty při placení na internetu.

Potvrzovací kód zajistí větší bezpečnost

Důležitým bezpečnostním prvkem je potvrzovací kód pro schválení, který je zasílán na mobil SMS (tzv. 3D secure). Jedná se o velmi dobrý nástroj, který znemožní či zkomplikuje podvodníkům zneužít vaší kartu, nebo její údaje k neoprávněnému placení po internetu. Museli by totiž ještě získat váš mobil či jeho duplikát.

CELÝ SERIÁL O FINANČNÍ GRAMOTNOSTI NALEZNETE ZDE!

hlava_papiry



FINANČNÍ GRAMOTNOST: Jak bezpečně využívat internet?

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více