FINANČNÍ GRAMOTNOST:
Kdy si vzít úvěr u banky


31. 10. 2022  00:55     Miroslav Zeman     komentáře (0)

SERIÁL FINANČNÍ GRAMOTNOST: Kdy si vzít úvěr u banky? Ne každá doba je vhodná. Záleží na důvodech a potřebách k pořízení úvěru. Jak poznat tu správnou chvíli, kdy si máme nebo můžem úvěr pořídit? ČTĚTE DÁLE!

FINANČNÍ GRAMOTNOST: Kdy si vzít úvěr u banky




Základní otázkou, kterou bychom si měli před pořízením úvěru položit je, zda úvěr skutečně potřebujeme, zda nejsme schopni na zamýšlený výdaj raději prostředky naspořit, respektive zda je tento výdaj opravdu nezbytný. Úvěr není jen radost z rychle pořízené věci, ale hlavně odpovědnost, případně starost se splácením.

Jaký je účel úvěru

Rozhodnutí vzít si úvěr vždy předchází rozhodnutí o tom, na co ho chceme využít. Pro různé věci jsou určeny různé druhy úvěrů. Každý druh také představuje jiné náklady a jiné zatížení klienta. Pokud chceme úvěr na pořízení nemovitosti, využijeme hypoteční úvěr, nebo úvěr ze stavebního spoření. Aktuální úrokové sazby činí u hypoték 1,86 % a jsou tak nejnižší v historii. Pokud potřebujeme úvěr na pořízení automobilu, využijeme spíše spotřebitelský úvěr. Ten lze získat od 6 % RPSN až do 15 %. Pokud potřebujeme jen nízkou částku k překlenutí nedostatku peněz, využijeme například úvěr z kreditní karty, kde se RPSN pohybuje od 15 do 25 % nebo kontokorent ke svému účtu, kde zaplatíme mezi 12 až 22 %.

Rozdíl mezi úrokem a RPSN je zásadní

Lidé si pletou význam pojmů úrok a RPSN. Dlouhodobě je zažité, že se úvěry vybírají podle výše úroku. RPSN je stále jakýsi cizorodý pojem a prvek, který se lidem moc nevžil. A to je chyba. RPSN, tedy Roční Procentní Sazba Nákladů za úvěr. Už z toho je jasné, že se jedná o souhrn všech nákladů, které s daným úvěrem nějak souvisí, vyjádřený v procentech a za rok. Úrok naproti tomu znamená cenu peněz, jde jen o část nákladů úvěru. Logicky by měl úrok zahrnovat dominantní část nákladů úvěru. Často se tak ale neděje. Nejrůznější poskytovatelé zejména nebankovních půjček totiž úmyslně snižují úrokové sazby na minimum, aby zdůraznili jejich zdánlivou výhodnost, a na druhé straně uplatňují mnohem vyšší poplatky za nejrůznější věci, které musí klient spolu s úvěrem využívat. Úroková sazba tak může být velmi nízká, i když celkové náklady na úvěr budou naopak dosti vysoké. Průměrný rozdíl mezi úrokem a sazbou RPSN činí 2 %. Například jedna z velkých bank u půjčky inzeruje úrok 6,9 %, méně viditelné RPSN ale je 13,75 %. Rozdíl tak činí 6,85 p.b. Nicméně můžeme se potkat i s násobnými rozdíly.

Lidé RPSN neznají

S úvěry úzce souvisí finanční gramotnost klientů. Všechny průzkumy v posledních letech, včetně toho posledního, který si objednalo ministerstvo financí, konstatují, že finanční gramotnost Čechů je nízká. Pojem RPSN neumělo vysvětlit 60 % dotázaných. Vybrat nejvýhodnější úvěr nedokázalo 80 % dotázaných a to přesto, že měli k dispozici všechny potřebné údaje.

Úvěr použijeme i na refinancování či konsolidaci

Půjčit peníze si dnes nemusíme jen v případě, že si chceme něco koupit. Úvěr si můžeme vzít i na zaplacení úvěru starého nebo několika starých úvěrů. Pro tento účel slouží refinancování nebo konsolidace úvěrů. V případě refinancování zaplatíme novým úvěrem, logicky levnějším, ten starý. Tak se nám sníží výše splátek i celková částka, kterou bance zaplatíme. Konsolidace je pak sloučení mnoha i různorodých úvěrů do jednoho. A opět, logicky levnějšího. Výhodou těchto produktů je, že banky nabízejí výhodnější podmínky, protože nejde o zcela nového spotřebitele, ale o klienta, kterého přeberou konkurenci a který již má nějakou úvěrovou historii. Je to efektivní cesta, jak pomoci rodinnému rozpočtu v momentě, kdy ho jednotlivé splátky úvěrů neúnosně zatěžují.

Na závěr ještě jednou - úvěr si bereme jen na věci dlouhodobé životnosti nebo na aktivity, které nám v budoucnu peníze naopak přinesou. Naopak bychom se měli vyvarovat úvěrů na spotřební a zbytné věci. Vysloveně škodlivé jsou pak půjčky na dovolenou, vánoční dárky, svatbu či jinou oslavu, ale i na zaplacení běžných výdajů rodiny. 

CELÝ SERIÁL O FINANČNÍ GRAMOTNOSTI NALEZNETE ZDE!

hlava_papiry



FINANČNÍ GRAMOTNOST: Kdy si vzít úvěr u banky

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více