Finanční poradna BP:
Na hypotéku si nechte rezervu tří splátek


21. 10. 2019  00:22     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - FINANČNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Pokud si berete hypotéku, měli by jste si ponechat na své účtu rezervu alespoň tří hypotečních splátek. Proč? ČTĚTE DÁLE!

Finanční poradna BP: Na hypotéku si nechte rezervu tří splátek




Důvodem je skutečnost, že v případě poklesu příjmu nebo ztráty zaměstnání pomůže tato rezerva překonat alespoň tříměsíční období, po které budete hledat nové zaměstnání či nové zdroje příjmů. V případě, že rezervu mít nebudete, můžete se velmi snadno dostat do problému, kdy banka zesplatní celý hypoteční úvěr, uplatní tučné sankce a v konečném důsledku můžete přijít i o střechu nad hlavou.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den,

bereme si s manželkou hypotéku. Uvažovali jsme, že dáme ze svého 30 procent hodnoty domu a na zbytek si vezmeme hypotéku. Měli bychom tak menší úvěr. Těch 30 procent představuje pro nás 500 tisíc korun. A jsou to veškeré naše našetřené peníze. Pán v bance nám ale doporučil, abychom si vzali 80 procent a tedy jen 20 procent jsme dali ze svého a ten zbytek si nechali jako rezervu, abychom se úplně nevydali z peněz. Jen přemýšlíme, jestli nám nenabízí jen variantu dobrou pro banku a ne pro nás. Můžete nám prosím poradit?

Odpověď odborníka:

Děkuji za Váš dotaz. Musím souhlasit s Vaším bankovním poradcem. Pokud by se jednalo o všechny Vaše finanční prostředky, které máte k dispozici, mohl by to být problém například v případě, kdy byste přišli o své zaměstnání a neměli na splácení hypotéky. Pak by Vám nebylo nic platné, že jste si vzal nižší úvěr a větší část hradili ze svého, protože by jste neměli žádnou rezervu. Zde si vezmete sice o něco vyšší úvěr, ale také si uchováte určitou rezervu, kterou budete mít k dispozici v případě, že by se cokoliv nepříjemného stalo. Obecně doporučujeme, aby si lidé ponechali rezervu ve výši minimálně tří měsíčních splátek hypotéky, ideálně pak šesti splátek. V takovém případě se nemusíte obávat jakýchkoliv neočekávaných událostí či ztráty příjmu alespoň pod dobu daných tří měsíců, nebo půl roku.

Je to tedy na Vašem zvášení, ale myslím si, že bankovní poradce Vám radí v tomto případě správně.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI NAŠEHO ODBORNÍKA NALEZNETE ZDE! 



Finanční poradna BP: Na hypotéku si nechte rezervu tří splátek

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více