Finanční poradna BP:
Úrok 3,5 procenta u hypotečního úvěru. Je to moc?


06. 05. 2019  00:11     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - FINANČNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář se zlobí na svou banku, že mu nabídla úrok k hypotéce 3,5 procenta. Dočetl se přitom, že průměrný úrok u hypoték je nižší.

Finanční poradna BP: Úrok 3,5 procenta u hypotečního úvěru. Je to moc?




Úroky u hypotéky 3,5 procent není nic vyjímečného. Úroky mohou být vyšší, ale i nižší. Záleží na konkrétní nabídce banky. Údaj o průměrné výši hypotéky pouze ilustruje průměrnou výši úroků u poskytovaných hypoték, rozhodně ale neurčuje to, jaká konkrétní hypoteční sazba má být bankou nabídnuta.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, zažádal jsem si u banky o hypotéku 80 procent z hodnoty nemovitosti, dvacet procent jsem dal ze svého. Banka mi ale nabídla úrok 3,5 procenta měsíčně. Přijde mi to ale docela hodně. Začal jsem studovat články o hypotékách a zjistil jsem, že průměrná výše hypotéky je 2,8 procenta a ještě v minulém roce byla na 2 procentech. Tohle je mnohem vyšší. Obávám se, že mě chce banka obrat a vydělat na mě. Možná i na dalších klientech. Proč je úrok, který mi tam dala banka tak vysoký? Má to nějaké odůvodnění, nebo si to prostě banka může určit podle toho jak se jí kdo líbí, nebo nelíbí? Asi stejně budu muset bohužel nabídku banky akceptovat, protože nemám jinou možnost, ale vůbec se mi takový přístup nelíbí.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vůbec nelze říci, jaká má být skutečně univerzální úroková sazba u hypotéky. Výše úroku totiž představuje několik věcí a rizik, které banka posuzuje. Ve Vašem případě je dokonce vyšší úrok logický a nemůže za něj ani tak Vaše banka, jako Česká národní banka, která svými regulacemi poskytování hypotečních úvěrů zpřínila. Jak jste uvedl, berete si hypotéku 80 procent. Banky přitom mohou těchto úvěrů poskytnout pouze 15 procent z objemu všech poskytnutých hypoték v daném roce. Proto banky tento typ hypoték výrazně zdražily, například proti hypotékám 70 procentním, kde můžete získat výrazně nižší úrok, protože tato kategorie není regulována. Dalším důvodem pro určení výše úrokové sazby může být rizikovost klienta, tedy například má klient nižší příjem, nebo hraniční příjem proto, aby mu byla hypotéka poskytnuta. Jinak platí, že pokud Vám výše úroku nevyhovuje, vždy máte možnost poptat se i v jiné bance, a pokud ta nabídne úrok nižší, můžete vše řešit právě přes tuto banku.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Finanční poradna BP: Úrok 3,5 procenta u hypotečního úvěru. Je to moc?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12566408704

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více