Finanční poradna serveru BP:
20 procent podílu vlastních prostředků se vztahuje k hodnotě nemovitosti


10. 02. 2020  00:56     Miroslav Zeman     komentáře (1)

PONDĚLNÍ SERIÁL - FINANČNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Při koupi nemovitosti platí, že klient musí mít minimálně 20 procent svých vlastních finančních prostředků.

Finanční poradna serveru BP: 20 procent podílu vlastních prostředků se vztahuje k hodnotě nemovitosti




Povinnost vlastních finančních prostředků se však nevztahuje k dojednané kupní ceně, jak si lidé mylně myslí, ale k hodnotě nemovitosti, kterou stanoví dodatečně znalec určený bankou, která hypotéku poskytuje. 

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, máme problém s naší bankou. Bylo jasně řečeno, že máme mít naspořeno 20 % z ceny domu, a to jsme udělali. Sepsali jsme i rezervační smlouvu s realitkou. Při schvalování a po zajištění odhadu nám banka sdělila, že nám půjčí o sto tisíc méně, protože prý odhad vyšel hůře než byla kupní cena. Nám to připadá jako nesmysl. Jak máme předem vědět na jakou částku ohodnotí znalec banky dům a pozemek? To přeci nemůže nikdo předem odhadnout a přesně pak určit kolik má mít připraveno svých peněz na spolufinancování koupě. Postup banky nám připadá velmi podivný.

Odpověď odborníka:

Přeji příjemný den, Vašim problémům určitě rozumím. Nicméně celé nedopatření vzniklo z Vašeho nepochopení podmínek banky, které jsou navíc dány regulací České národní banky. Dle této regulace a doporučení nesmí banky nabízet úvěry na více než 80 procent hodnoty nemovitosti, tedy nikoliv kupní ceny jak se mylně domníváte. Určitě se dá souhlasit s tím, že takto nemáte jistotu na jakou hodnotu bude nemovitost oceněna. Na druhou stranu je také třeba pochopit banku, která nemůže půjčovat ve vztahu ke kupní ceně, protože ta nemusí reálně zobrazovat skutečnou hodnotu nemovitosti a mohlo by docházet k podvodům s předraženými nemovitostmi. Banka by tak mohla přijít o poskytnuté prostředky. Banka si tak musí vždy nechat udělat kvalifikovaný odhad svým znalcem, který reálně určí hodnotu pořizované nemovitosti a k této reálné hodnotě pak také banka poskytne svůj úvěr.

DALŠÍ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!


 



Finanční poradna serveru BP: 20 procent podílu vlastních prostředků se vztahuje k hodnotě nemovitosti

newusafinancialfunding@gmail.com
Attention I am MR. DEA LAE, a business start-up and investment consultant, I work with NEW USA FU...
Diskutovat (1)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více