Právní poradna serveru BP:
Při darování nemovitosti se daňové přiznání podává


07. 08. 2019  00:09     Miroslav Zeman     komentáře (1)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Platí, že při darování nemovitosti mezi příbuznými osobami nehradíte daň z příjmu. Stejně se ale podání daňového přiznání nevyhnete. Víte k jaké dani?

Právní poradna serveru BP: Při darování nemovitosti se daňové přiznání podává




Uhádnete, jaké daňové přiznání a k jaké dani musíte podávat v případě darování nemovitosti mezi příbuznými osobami, které je jinak od daně osvobozeno? Zkuste uhodnout a správnou odpověď se dozvíte v odpovědi právníka.

Dotaz čtenáře:

Hezký den, maminka mi darovala dům a podle právníka mělo být všechno osvobozené od daně z příjmu, dříve to byla tuším daň darovací. Kamarádka mi ale řekla, že když dostala také byt od svých rodičů, že musela nějaké daňové přiznání podávat. Já teď vůbec nevím co mám podat a k čemu. Ještě mě napadla daň z převodu nemovitostí, jak se hradí 4 procenta při prodeji, ale vůbec nevím jestli se to platí i když se daruje. Můžete mi prosím poradit?

Odpověď právníka:

Přeji příjemný den, při darování mezi příbuznými osobami v první a druhé skupině platí skutečně osvobození od daně z příjmu. Nemusí se ani podávat daňové přiznání k této dani. Nehradíte, ani nepodáváte daňové přiznání ani k dani z nabytí nemovitých věcí (dříve daň z převodu), protože se nejedná o úplatný převod nemovitosti. Obdarovaný však musí podat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí. Tedy upozorní tím finanční úřad na fakt, že došlo k převodu vlastnictví k nemovitosti a že se stává novým vlastníkem, který bude povinen hradit tuto majetkovou daň a to každý rok nejpozději do konce května. Přiznání k této dani musíte podat nejpozději do konce ledna následujícího roku, nebo kdykoliv předtím.

PRÁVNÍ PORADNU VÁM PŘINÁŠÍ A SPRAVUJE ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ A PRÁVNÍ SERVER PRO LAIKY WWW.PROFIPRAVNIK.CZ


 



Právní poradna serveru BP: Při darování nemovitosti se daňové přiznání podává

Předkupní právo
Dobrý den, všude se píše, že od 1. 7. 2020 se ruší předkupní právo, ale pak jsou tam nějaké výjimky...
Diskutovat (1)