Finanční poradna serveru BP:
U každého pojištění si vždy prostudujte výluky


12. 02. 2024  00:46     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - FINANČNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: U každého pojištění nezapomeňte před jeho uzavřením a podpisem prověřit tzv. výluky. Pochybení v této věci vám může zcela znehodnotit pojištění.

Finanční poradna serveru BP: U každého pojištění si vždy prostudujte výluky




Uzavření pojistky je vždy spojeno s nejrůznějšími sliby a pobídkami makléře nebo zástupce pojišťovny, který věc vyřizuje. Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají. Toto přísloví se velmi dobře hodí i pro pojištění a jeho sjednávání. Kvalita pojištění a vstřícnost pojišťovny se však poznají až ve chvíli, kdy dojde k pojistné události a má dojít k plnění. Hlavním motivem pojišťovny pak není plnění a vyplacení klienta, ale hledání důvodů proč částku nevyplatit.

Dotaz čtenáře:

Přeji dobrý den, nabízí mi můj známý, který je makléřem nebo poradcem, uzavření životního pojištění s tím, že je to úžasný a skvělý produkt. Vyjmenoval mi x výhod, ale nezmínil se o žádné nevýhodě, tedy kromě placení pojistného, které není vůbec malé. Nevím jestli něco takového potřebuji a jestli je to pro mě výhodné, ale tak je to známý a předpokládám, že by mi nic špatného nenabízel. I když člověk dnes nikdy neví. Nejprve jste kamarádi a pak kvůli penězům nepřátelé. Na co si mám dát při posouzení té pojistky pozor?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, otázka pojistných smluv není tak jednoduchá, abychom na ní mohli odpovědět takto obecně na tak malém prostoru. Přesto jsou věci, na které byste se měl při každém posuzování pojistné smlouvy či podmínek pojištění zaměřit. Tou nejdůležitější věcí jsou tzv. výluky z pojištění. Jedná se vždy o poměrně velkou část smlouvy či pojistných podmínek, kde se popisují případy, na něž se pojištění nevztahuje, nebo podmínky, za nichž pojišťovna plnění nevyplatí. Příkladem jsou různé nemoci právě například u životních pojistek nebo nenahlášení zdravotního stavu pojišťovně při uzavírání pojistky. Těch podmínek a výluk tam může být velké množství, takže si je pročtěte a prostudujte, zda není třeba právě u vás splněna nějaká podmínka, která odpovídá dané výluce. V praxi totiž klienti podepíší pojistku, kde už od počátku nesplňují některou z podmínek výluk nebo se pojištění nevztahuje na to, co klienti zrovna pojistit chtěli. Bohužel se o tom klienti dozvídají právě až ve chvíli, kdy se má hradit plnění. Do té doby si pochybení či výluk samozřejmě nikdo nevšímá, protože klient platí a zatím se žádné plnění hradit nemusí.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Finanční poradna serveru BP: U každého pojištění si vždy prostudujte výluky

Diskutovat (0)