Finanční trh v době pandemie - Nejlepší finanční produkty roku


26. 06. 2020  00:54     Tisková zpráva     komentáře (0)

Nejstarší soutěž finančních produktů přináší již 18. rokem výsledky, celkem ve 20 produktových kategoriích. V reakci na letošní mimořádnou situaci se vyhlášení výsledků soutěže uskutečnilo online. Záštitu nad celým projektem převzala opět ministryně financí Alena Schillerová a guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Finanční trh v době pandemie - Nejlepší finanční produkty roku




Letošní rok byl, a pro mnohé stále je, rokem velkých změn. Nepředvídatelná pandemie koronaviru postihla ve větší či menší míře celý svět a jen těžko bychom hledali oblast, která tímto stavem nebyla zasažena. „Máme zde celou sociální skupinu, která neumí hospodařit se svými penězi a i tato pandemie ukázala, jak je důležité umět s nimi nakládat a vytvořit si rezervy pro případ podobné krize. Podporuji každý seriózní projekt zaměřený na zvyšování finanční gramotnosti a popularizaci tohoto tématu. Patří sem i Zlatá koruna, která pomáhá lidem vyznat se ve spletitém světě finančního trhu,“ říká Alena Schillerová, ministryně financí ČR. „Situace z reálné ekonomiky se postupně propíše i do fungování bank a dalších finančních institucí,“ doplňuje Jiří Rusnok, guvernér ČNB.

Samotné soutěže finančních produktů se však koronavirová situace nedotkla, změny se neprojevily ani v počtu soutěžních produktů (196) či finančních společností (70). O umístění rozhoduje Finanční akademie Zlaté koruny se svými téměř 400 členy, které předsedá prof. Michal Mejstřík. Výjimečnému stavu se musela přizpůsobit i soutěž Zlatá koruna a na místo očekáváného galavečera proběhlo zveřejnění výsledků ve čtvrtek 25. června.

Nejvíce důvodů k oslavám mají tento rok v MONETA Money Bank. MONETA získala osm ocenění, navíc díky letošní akvizici Wüstenrot stavební spořitelny a Wüstenrot hypoteční banky získala i další dvě ocenění za Stavební spoření. Největší počet medailí posbírala díky aplikaci Smart banka, která vyhrála v kategorii On-line aplikace, bodovala však i v Ceně veřejnosti. Akademici navíc ocenili i inovace v aplikaci a Smart Banka se tedy může pyšnit i titulem Bronzové koruny v Novince roku 2020. V této kategorii navíc získala MONETA i další cenný kov, stříbro za produkt Refinanso. „Přízeň veřejnosti i odborné poroty nás těší, je to pro nás ocenění našeho úsilí a pokroků v digitalizaci bankovních služeb. Získat rekordních deset ocenění napříč všemi kategoriemi je enormní úspěch, který zrcadlí naši pozici digitálního lídra na českém bankovním trhu,“ řekl k výsledkům Andrew Gerber, Chief Products & Marketing Officer, MONETA Money Bank.

V dnešní době je prvenství v kategorii On-line aplikace významné. Po Smart Bance bodovala na druhém místě Air Banka s aplikací My Air. Bronzová koruna v On-line aplikacích patří Equa bank. „Ne náhodou kategorie On-line aplikace potvrzuje svoji oprávněnost, neboť jde o klíčový modernizační kámen všech finančních institucí, klienti stále méně vyhledávají kamenné pobočky, jejichž počty včetně zaměstnanců postupně redukují,“ komentuje výsledky předseda Finanční akademie prof. Michal Mejstřík.

Druhou nejúspěšnější společností v letošním ročníku soutěže je Equa bank. Bodovala hned v několika segmentech. Nejlépe si vedla v kategorii Účty, kde získala nejcennější kov – Zlatou korunu. V této kategorii získala i speciální ocenění za nejlépe hodnocený spořicí účet (Spořicí účet HIT). Za účty bodovala i v Ceně veřejnosti, ve které byl Běžný účet Equa bank oceněn Bronzovou korunou.

Česká spořitelna se zvládla prosadit jak v retailu, tak v sekci pro podnikatele. První místo si navíc odnáší hned za tři kategorie, a to Platební karty, Hypotéky a Podnikatelské úvěry. Fio banka si ze tří získaných ocenění odnáší dvě Zlaté koruny. Na úplný vrchol žebříčku se probojovala mimo jiné v kategorii Obchodování s cennými papíry. „Platformy, které se umisťují v této kategorii na stupni vítězů, nabízejí v České republice opravdu příznivý poměr nabízených služeb a úrovně poplatků. Časovat trh neumí ani ti největší investiční machři, vždy jde alespoň zčásti o dílo náhody. Ve výběru ideální obchodní platformy na obchodování s cennými papíry se ovšem lze od náhody zcela oprostit. Stačí jen dát na výsledek letošního ročníku této kategorie Zlaté koruny,“ dodává Lukáš Kovanda, Ph.D., hlavní ekonom, Czech Fund, člen Národní ekonomické rady vlády a člen Finanční akademie Zlaté koruny.

Conseq penzijní společnost obhájila své umístění v kategorii Penzijního spoření, kde se drží na vrcholu již několik let. Na stupních vítězů se opakovaně umísťuje se dvěma produkty, v letošním roce ke Zlaté koruně za Globální účastnický fond získala i stříbro s produktem ZENIT.

V nejmladší soutěžení kategorii, FinTech, se může z vítězství radovat společnost ZONKY, která poskytuje peer-to-peer služby v oblasti finančního trhu. Porotci zde zohledňují aktuální trendy na poli digitalizace a inovace finančních služeb. V letošním ročníku o zisk umístění bojovalo 11 projektů nejrůznějšího zaměření, které hodnotila specializovaná odborná porota, FinTech akademie Zlaté koruny, složená ze 78 členů.

Tím výčet vítězných společností samozřejmě zdaleka nekončí. Výrazný úspěch zaznamenala i Kooperativa, která se se ziskem šesti ocenění stala nejúspěšnější pojišťovnou. Allianz pojišťovna ji sice nepředčila v počtu ocenění, za to se ale může pyšnit dvěma Zlatými korunami. Prvenství obsadila jak v kategorii Životní tak Neživotní pojištění.

„Bezesporu jednou z nejsledovanějších kategorií je Novinka roku. Reaguje na vývoj trhu, a je proto zajímavé pozorovat, jak se obsazování první příčky v průběhu let mění. Zatímco před dvěma lety vítězily produkty ze sektoru pojišťovnictví, od roku 2019 se zájem přesunul do oblasti moderních technologií,“ říká k Novince roku Pavel Doležal, ředitel a zakladatel projektu Zlatá koruna. V letošním roce je nositelem Zlaté koruny v kategorii Novinka roku společnost Air Bank. Akademici ocenili jednoduchou digitalizaci platební karty pro placení mobilem, a to ihned poté, co si o něj klienti zažádají, tedy ještě před samotným obdržením fyzické karty.

mBank obhájila svoji silnou pozici u veřejných anket. Prvenství získala v anketě Cena veřejnosti, kde nejoblíbenější finanční produkty volí veřejnost prostřednictvím webových stránek Zlaté koruny. Ovládla i Cenu podnikatelů, kde soupeří nejoblíbenější finanční produkty určené pro segment malých a středních podnikatelů. V této kategorii bodovala mBank hned dvakrát, získala i Bronzovou korunu.  „Těší mě, že mBank se svými produkty opakovaně uspěla v hlasování klientů. Je to pro nás potvrzením, že klienti oceňují neustálý rozvoj služeb, na kterém v rámci konceptu nízkonákladového digitálního bankovnictví dlouhodobě pracujeme,“ říká Pawel Kucharski, generální ředitel mBank pro Českou republiku.

Kompletní soupisku vítězů naleznete níže.

Kategorie pro spotřebitele

 

Účty

1.

Běžný účet Equa bank

Equa bank

2.

Běžný účet Air Bank 

Air Bank

3.

Fio osobní účet

Fio banka

 

Speciální ocenění v podkategorii Spořicí účet

1.

Spořicí účet HIT

Equa bank

 

Stavební spoření

1.

WÜSTENROT Kamarád+ 

Wüstenrot - stavební spořitelna

2.

Junior

Raiffeisen stavební spořitelna

3.

Stavební spoření 55+

Wüstenrot - stavební spořitelna

 

Hypotéky

1.

Hypotéka České spořitelny

Česká spořitelna

2.

Flexibilní hypotéka 

Komerční banka

3.

Pružná hypotéka

MONETA Money Bank

 

Úvěry

1.

Půjčka Air Bank

Air Bank

2.

RePůjčka

Equa bank

3.

Sjednání půjčky online

MONETA Money Bank

 

Platební karty

1.

EPB World Elite Metal

Česká spořitelna

2.

ČSOB Premium Karta

Československá obchodní banka

3.

Zlatá karta Equa bank

Equa bank

 

Životní pojištění

1.

Allianz ŽIVOT

Allianz pojišťovna

2.

FLEXI životní pojištění

Kooperativa pojišťovna

3.

Životní pojištění NA PŘÁNÍ

Kooperativa pojišťovna

 

Neživotní pojištění

1.

Allianz MůjDomov

Allianz pojišťovna

2.

Autopojištění NAMÍRU

Kooperativa pojišťovna

3.

Majetkové pojištění s připojištěním kybernetických rizik

Kooperativa pojišťovna

Speciální ocenění v podkategorii Cestovní pojištění

 

1.

Cestovní pojištění

AXA Assistance

 

 

Speciální ocenění v podkategorii Povinné ručení

1.

Povinné ručení od Directu

DIRECT pojišťovna

 

Podílové fondy

1.

CPR Disruptive

Amundi investiční společnost

2.

BNP Paribas Aqua

BNP Paribas Asset Management

3.

Generali Fond globálních značek

Generali Investments CEE

 

Penzijní spoření

1.

Globální účastnický fond

Conseq penzijní společnost

2.

ZENIT

Conseq penzijní společnost

3.

Penzijní spoření u ČS

Česká spořitelna – penzijní společnost

 

Obchodování s cennými papíry

1.

Fio e-Broker

Fio banka

2.

WebTrader Patria Finance

Patria Finance

3.

eAtlantik

ATLANTIK Finanční trhy

 

On-line aplikace

1.

Smart Banka

MONETA Money Bank

2.

Mobilní aplikace My Air

Air Bank

3.

Mobilní aplikace

Equa bank

 

 

Kategorie pro podnikatele

 

Podnikatelské účty

1.

Fio podnikatelský účet

Fio banka

2.

Účet pro podnikatele

Equa bank

3.

Podnikatelské eKonto

Raiffeisenbank

 

Leasing pro podnikatele

1.

Full service leasing

ALD Automotive

2.

Financování vozů on-line

Raiffeisen - Leasing

3.

ČSOB Zelená Autopůjčka

ČSOB Leasing

 

Pojištění pro podnikatele

1.

TREND

Kooperativa pojišťovna

2.

Pojištění podnikatelů a průmyslu

Česká podnikatelská pojišťovna

3.

START PLUS

Kooperativa pojišťovna

 

Podnikatelské úvěry

1.

Nová krev

Česká spořitelna

2.

Úvěr plně online

MONETA Money Bank

3.

Investiční úvěr 

Česká spořitelna

 

Hlavní kategorie

 

Novinka roku

1.

Digitalizace platební karty

Air Bank

2.

Refinanso

MONETA Money Bank

3.

Smart Banka

MONETA Money Bank

 

Cena veřejnosti

1.

mKonto s mKartou Svět

mBank

2.

Smart Banka

MONETA Money Bank

3.

Běžný účet Equa bank

Equa bank

 

Cena podnikatelů

1.

mKonto Business

mBank

2.

Účet pro podnikatele

Equa bank

3.

eMAX BUSINESS

mBank

 

Cena za společenskou odpovědnost

1.

Vrácení peněz za neprojeté kilometry

Pillow

2.

Fond pro podporu seniorů

Generali Investments CEE

3.

Balíček pomoci

MONETA Money Bank

 

FinTech

1.

Zonky

2.

Twisto 

3.

Mutumutu 



Finanční trh v době pandemie - Nejlepší finanční produkty roku

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12616577120

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více