FINCENTRUM HYPOINDEX:
pád úrokových sazeb hypoték je potvrzen!


19. 05. 2010  17:31     Miroslav Beneš     komentáře (0)

Úrokové sazby hypotečních úvěrů v ČR po březnovém zaváhání pokračují v poklesu. Dubnové průměrné sazby klesly na 5,29 % a těsně se přiblížily k sazbám z listopadu 2007. Průměrné úrokové sazby hypoték v dubnu klesly na více než dvouletá minima, meziroční pokles činí 0,25 procentního bodu.





Nejvyšší průměrné sazby zůstávají na jednoletých fixacích, které však dosahují mezi jednotlivými bankami největšího rozpětí. "U jednoletých sazeb činí variační rozpětí 1,83 % především proto, že některé banky nadále drží sazby těchto fixací výrazně výše, než sazby pětiletých fixací. U pětiletých fixací došlo k dalšímu poklesu variačního rozpětí sazeb bank na hodnotu 0,53 %," uvádí Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.   Největší vliv na celkový pokles úrokových sazeb měl pokles pětiletých fixací těsně následovaný poklesem tříletých. Nejvíce se přitom snížily právě úrokové sazby při tříletých fixacích, když meziměsíčně poklesly o 16 bazických bodů.   Počet i objem hypoték poskytnutých v dubnu oproti březnu poklesl. Banky poskytly 3 828 úvěrů v objemu 6,4 mld. Kč. Meziročně tak poklesl počet poskytnutých hypoték o 13,8 % a jejich objem dokonce o 15,3 %.   Také v dubnu pokračoval nárůst podílu hypoték poskytnutých na výstavbu (které stály v březnu za velmi mírným nárůstem průměrných úrokových sazeb). Hypotéky na výstavbu rozšířily svůj podíl na celkovém počtu hypoték o další jedno procento. Výraznějšího nárůstu se dočkaly tzv. ostatní úvěry, jejichž podíl vzrostl o rovné tři procentní body. Významnou složku ostatních úvěrů přitom tvoří úvěry na refinancování starších úvěrů, kterým skončila fixace úrokové sazby. Fakt, že úvěry na refinancování hypoték a na výstavbu rostly na úkor úvěrů na koupi, svědčí o stále rigidním realitním trhu.   Více informací o aktuálním vývoji ukazatele FINCENTRUM HYPOINDEX včetně predikce vývoje úrokových sazeb hypotečních úvěrů v ČR naleznete na www.hypoindex.cz.     Graf najdete v příloze


FINCENTRUM HYPOINDEX: pád úrokových sazeb hypoték je potvrzen!

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16287421312

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5870
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8575
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3545
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8710
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0716
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více