FINCENTRUM HYPOINDEX:
úrokové sazby hypoték prorazily 5% hranici!


23. 07. 2010  16:26     Miroslav Beneš     komentáře (0)

Úrokové sazby hypotečních úvěrů prolomily magickou pětiprocentní hranici a dál klesají. Výhodný vývoj úrokových sazeb nenechává v klidu ani klienty - objem v červnu poskytnutých hypoték překročil hranici osmi miliard korun a překonal tak výsledky za stejné období roku 2009. Svůj podíl na oživení trhu mají také úvěry s variabilní úrokovou sazbou, jejichž vývoj začínáme od tohoto měsíce v rámci FINCENTRUM HYPOINDEXU pravidelně monitorovat.





Úrokové sazby hypoték v letošním horkém létě doslova tají před očima. V červnu klesla průměrná úroková sazba všech poskytnutých hypoték o další 2 desetiny procentního bodu na 4,92 %, čímž se FINCENTRUM HYPOINDEX téměř po třech letech opět „podíval“ pod pětiprocentní hranici.   V meziměsíčním srovnání nejvíce zlevnily hypotéky s fixací na 5 let, jejichž průměrná úroková sazba poklesla o 13 bazických bodů na 4,95 %. Klesající tendenci ovšem vykazují všechny fixační varianty včetně hypoték s plovoucí úrokovou sazbou.   „Pokles Fincentrum Hypoindexu byl tažen především rostoucím zájmem o hypotéky s variabilní úrokovou sazbou. Variabilní sazby v současnosti prakticky vytlačují jednoleté fixace. Za měsíc červen činil objem hypoték s variabilní sazbou 6,6 % všech hypoték, což je více než objem hypotečních úvěrů s jednoletou fixací. Z hlediska počtu úvěrů je pak podíl jednoletých fixací nepatrně vyšší, než podíl variabilních sazeb,“ říká Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.  

Nově sledujeme také hypotéky s variabilní úrokovou sazbou

Vzhledem k rostoucímu zájmu klientů o hypotéky s variabilní úrokovou sazbou, jejichž podíl stoupl v uplynulém měsíci na bezmála 7 % celkového objemu poskytnutých úvěrů, jsme rozšířili statistiky FINCENTRUM HYPOINDEXu právě o tuto kategorii. Průměrná výše úrokové sazby hypoték bez fixace v červnu odstarotovala na úrovni 3,78 %, přičemž průměrná částka úvěru činila 2 033 106 korun.    „Z hlediska výše úvěru jsou hypoteční úvěry s variabilními sazbami oproti průměrné hypotéce vyšší, což není neobvyklé, protože variabilní sazby jsou vhodné spíše pro bonitnější klienty. Výše splátky těchto úvěrů se může během roku změnit i o tisíc korun, a to jak v případě klidného vývoje na trzích (důsledkem růstu sazeb ČNB), tak v případě problémů na trhu (růst mezibankovních sazeb důsledkem nervozity na trhu),“ upozorňuje Josef Rajdl.   Poklesem úrokových sazeb hypoteční banky u klientů zabodovaly. Na jejich pobočky v červnu přišlo 4 830 klientů, kteří si sjednali hypotéky v celkové hodnotě 8,219 miliard korun. Meziměsíčně tak vzrostla produkce bank o 13,6 % v počtu nově uzavřených úvěrů a o 15,4 % v jejich objemu. V porovnání se stejným obdobím loňského roku si banky podruhé za sebou polepšily, i když to bylo o pouhých 1,4 %.   V souhrnu za celé první pololetí roku 2010 banky uzavřely 22,5 tisíce hypoték za 37,6 miliard korun a díky velice dobrým výsledkům v závěru pololetí se jim podařilo umazat počáteční ztrátu za stejným obdobím loňského roku. Meziroční ztráta necelých 2,5 miliardy korun znamená v meziročním porovnání pokles 6,2 %.     Více informací o aktuálním vývoji ukazatele FINCENTRUM HYPOINDEX včetně predikce vývoje úrokových sazeb hypotečních úvěrů v ČR naleznete na www.hypoindex.cz.   Metodika FINCENTRUM HYPOINDEXu:FINCENTRUM HYPOINDEX hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují tyto banky: Česká spořitelna, ČSOB, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Volksbank CZ a Wüstenrot hypoteční banka.


FINCENTRUM HYPOINDEX: úrokové sazby hypoték prorazily 5% hranici!

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12602506496

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více