Forward nabízí v nejisté době jistý kurz


21. 01. 2021  09:13     Tomáš Volf     komentáře (0)

Nakoupit, nebo prodat cizí měnu je jednoduché, ale s predikcí kurzu je to složitější. Forward nabízí řešení. Díky němu už dnes víte, za kolik budete nakupovat či prodávat cizí měnu v budoucnu. Forward je jednoduchý, rychlý a může ho využít podnikatel, malá firma i nadnárodní korporace.

Forward nabízí v nejisté době jistý kurz




Forwardem si lze zajistit dnešní kurz na nákup/prodej cizí měny v budoucnu. Máte v ruce fakturu se splatností až za několik týdnů nebo měsíců? Už nyní víte, že v budoucnu budete muset směňovat, dnes však ještě nemůžete nebo nechcete, zároveň je pro vás dnešní kurz výhodný? Právě za dnešní kurz chcete v budoucnu směňovat? Stačí zavolat na dealing, sdělit částku, měnu a termín vypořádání naplánované směny. Takhle jednoduché to je.

I když se forward může na první pohled jevit jako spekulativní obchod, opak je pravdou. Jedná se o ryze zajišťovací instrument, kterým lze snížit kurzové riziko plynoucí z pohybu kurzu na trhu.

Co zahraniční zakázka, to Forward

Už dávno neplatí, že si může zajistit kurz jen velká firma. Malé a střední podniky si práci s kurzovým rizikem již osvojily a díky jednoduchosti a minimální administrativní a časové zátěži Forwardy často využívají. Firma obchodující se zahraničním si při sjednání zakázky zároveň obratem fixuje objem deviz a kurz, kterým v budoucnu smění. U Citfin lze Forward sjednat až na 15 různých měn, včetně křížových kurzů.

Forward je flexibilní

O nic se nestaráte, vše za vás hlídají dealeři. Jakmile nastane předem dohodnutý datum směny, dealeři vám zavolají a dojde pouze k vypořádání obchodu. Ať už koruna v mezidobí posílila nebo oslabila, váš dohodnutý kurz se nemění a platí.

Forward sice sjednáváte na konkrétní datum, ale pokud se stane, že budete potřebovat vypořádání provést dříve, nebo naopak později, dealer pomocí swapu přesune termín vypořádání, na jaký si přejete.

Co jsou Pipové body a k čemu slouží Záloha

Pipové body

Nedílnou součástí každého Forwardu jsou tzv. Pipové body, které ovlivňují finální kurz. Zjednodušeně řečeno, dnešní eura mají jinou hodnotu, než eura za rok. Rozdíl mezi těmito dvěma kurzy může být velmi podstatný, malý, nebo žádný.

Záloha

Záloha slouží pouze ke krytí možného kurzového rozdílu mezi forwardovým, tedy zafixovaným kurzem, a běžným spotovým kurzem, který se v čase mění. Tyto finanční prostředky jsou skutečně pouze zálohou a slouží jako jistota vypořádání obchodu. Po vyrovnání Forwardu se celá záloha klientovi vrací.



Forward nabízí v nejisté době jistý kurz

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15668537984

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více