Hedvika zapomněla formálně zrušit svůj účet. Chtějí po ní pokuty


21. 11. 2019  00:24     Miroslav Zeman     komentáře (0)

KAZUISTIKA: Hedvika zapomněla při přechodu k jiné bance zrušit svůj starý běžný účet. Nepostupovala totiž při změně banky podle kodexu mobility. Banka po ní chce tučné pokuty. ČTĚTE DÁLE!

Hedvika zapomněla formálně zrušit svůj účet. Chtějí po ní pokuty




Slečna Hedvika měla u své banky zřízen běžný účet už od svých dvanácti let, kdy jí ho ještě bez poplatků zřizovala její matka. Začátek vypadá optimisticky, bohužel je tento příběh spíše smutný. Účet Hedvika využívala zhruba do svých osmnácti let, kdy porovnáním s jinými finančními ústavy vlastně zjistila, kolik peněz ročně vyhodí jen tak z okna za bankovní poplatky.

Zřídila si proto účet u jiné banky, kde vedení a správa účtu byla levnější a pro ni výhodnější. Na starý účet pozapomněla a vůbec jej nevyužívala dlouhých osm měsíců. Existenci nepoužívaného účtu Hedvice připomnělo až převzetí dopisu s výzvou, aby uhradila 150 korun za naběhlé poplatky. To by Hedvika ještě brala. Bylo její chybou, že účet včas nezrušila a nechala ho existovat bez užitku téměř rok. Dále však v dopise bylo napsáno, že banka Hedviku vyzývá k úhradě částky navýšené o poštovné, debetní úrok a 200 korun na úhradu poplatků dle sazebníků dané banky.

Hedviku překvapilo, proč má celkem platit 350 korun, když na účtu jsou naběhlé poplatky „pouze“ za 150 korun? Konečně, vlastně je to důkaz, že udělala dobře, že tuto banku opustila. Raději tedy neváhala a šla okamžitě účet nejen zrušit, ale i zaplatit dalších 200 korun, které po ní banka požadovala.

Asi po třech týdnech přišla Hedvice další upomínka, že účet nelze zrušit, protože podpisový vzor se neshoduje s tím, který měla ve svých dvanácti letech. Pochopitelně. Je třeba znovu zažádat o zrušení. Celý proces zrušení účtu začal nabírat na pikantnosti. Totiž za další týden, tedy již měsíc od prvního rušení účtu a doplatku, přišla druhá výzva, upomínka k uhrazení dlužné částky. Z dopisu banky vyplynulo, že i přes předchozí úhradu požadované částky na účtu banka eviduje dalších 63 korun.

Banka opět vyzvala Hedviku, aby tuto částku uhradila a současně uhradila poštovné a debetní úrok a dále už těžko uvěřitelných 400 korun na úhradu poplatků. Sečteno a podtrženo, Hedvika i po uhrazení 350 korun byla nadále v mínusu 63 korun, protože účet vlastně zrušen nebyl. Proto ji banka zaslala druhou upomínku, druhý doporučený dopis, za který si dle sazebníku naúčtovala poplatky za dalších 400 korun. I takto někdy vypadá proces rušení bankovního účtu.

CELÝ SERIÁL O FINANČNÍ GRAMOTNOSTI NALEZNETE ZDE!

Kniha PN peníze nad

Knihu můžete zakoupit zde za pouhých 100,- Kč



Hedvika zapomněla formálně zrušit svůj účet. Chtějí po ní pokuty

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více