Hlasování o nejabsurdnější nařízení EU – jaký je názor europoslanců?


15. 01. 2013  11:00     Redakce BP.com     komentáře (1)

Populární anketa o nejabsurdnější bankovní poplatek 2012 se letos dočkala zajímavého upgradu, a sice subkategorie o Nejabsurdnějším nařízení EU. Bruselští úředníci legislativám členských státům zle zatápí, přičemž některá nařízení si právem vysluhují reakci ve formě zaťukání na čelo. Proto jsme oslovili naše europoslance a požádali je o reakci na naše hlasování.

Hlasování o nejabsurdnější nařízení EU – jaký je názor europoslanců?




V tom zatím hlasovalo přes 2300 čtenářů, kteří poslali na první místo oblíbené nařízení zabývající se zakřivením banánů, stříbrnou pozici hájí dotace kompenzující vnitrozemské státy za to, že nemají moře. Na bronzovém postu je opatření, které skutečně „zachrání svět“ – zákaz používání klasických žárovek.

.

HLASOVAT MŮŽETE ZDE

.

Zajímalo nás, jak se na absurditu některých nařízení dívají samotné europoslankyně a samotní europoslanci. Proto jsme je oslovili, ale zpět do redakce se nám vrátily jen tři odpovědi. Nestěžujeme si, jen konstatujeme fakt. Naši zástupci v Evropském parlamentu mají zřejmě moc práce, což respektujeme a pevně doufáme, že se netýká participace na vymýšlení dalších nesmyslných opatření.

.

.

REAKCE ODPOVĚDĚVŠÍCH POSLANCŮ SPOLU S KRÁTKOU REAKCÍ REDAKCE BP.COM:

.

EUROPOSLANEC EVŽEN TOŠENOVSKÝ:

Nejabsurdnější a svým způsobem i urážející je pro mě nařízení přikazující Povinný počet žen ve vedení velkých evropských firem. Jako úsměvná a naprosto zbytečná se mi zdá Norma pro jednotný rozměr cirkusových stanů.

REDAKCE BP.COM:

Ano, cirkusové stany, to je oč tu běží. Zaslechli jsme, že v přípravě je prý norma určující, že 40 procent dětí musí porodit muži. Těšíme se!

EUROPOSLANKYNĚ OLGA SEHNALOVÁ:

„Ze své oblasti působnosti v poslední době za nepříliš dobrý nápad považuji návrh na zavedení povinných každoročních technických prohlídek aut starších šesti let ve všech členských státech EU. Každoroční technické prohlídky aut by byly jednak zbytečnou finanční zátěží pro řidiče, a jednak není jasně prokázané rovnítko mezi četností kontrol a snížení nehodovosti či zvýšení bezpečnosti silničního provozu. Jednání probíhají a zdá se, že v Evropském parlamentu tento návrh neuspěje. Jde spíš o to, aby byly kontroly efektivní, poctivé a důkladné. Součástí návrhu o pravidelných STK by měla být i povinná kontrola a dohledatelný záznam o počtu ujetých kilometrů.

Jsem toho názoru, že bychom v kritice Unie měli vidět trochu dál. Vždycky bych doporučovala, podívat se podrobněji na zdůvodnění, proč se ty které návrhy předkládají (a zda se vůbec předkládají nebo jde jen o mediální fámu). Nemyslím, že povrchnost je dobrý rádce a to platí i pro tuto anketu. Stejně jako všude, i v na evropské úrovni existují nápady dobré a nápady špatné. Díky EU máme jednotný evropský vnitřní trh, v abstraktním i praktickém slova smyslu neexistují hranice, což v mnoha směrech zjednodušilo život skutečně mnoha lidem, ale i firmám. Pro mladé lidi může být dobrým nápadem třeba program Erasmus, v jehož rámci v akademickém roce 2010/2011 vycestovalo více než 6 400 českých studentů. Na Unii se nedá dívat černobíle.“

REAKCE REDAKCE BP.COM:

Na Evropskou unii se jistě nedá dívat černobíle. To nikdo netvrdí.  Na zcela stupidní nařízení, mezi které patří právě například navrhovaná povinná každoroční STK pro vozidla starší šesti let nebo mnohá z nominovaných nařízení v naší anketě, se však černobíle dívat dá. Jde o byrokratickou nadprodukci zbytečných omezení a regulací, které by klidně vyřešil trh. Ať již ten evropský vnitřní, nebo ten mezinárodní, do jehož „volnosti“ Evropská unie, byť se o tom moc často nemluví, zatíná sekeru pěkně drsně!

EUROPOSLANEC EDVARD KOŽUŠNÍK:

Jako nejabsurdnějším rozhodnutím v rámci EU vnímám to, že si poslanci nemůžou rozhodnou, kde budou jednat. Ročně jenom stěhování mezi Bruselem a Štrasburkem stojí 180 mil. EUR. Odhlasovali jsme si, že zrušíme (kvůli úsporám) zasedání ve Štrasburku a Francie úspěšně zažalovala Evropský parlament.
Tady je k tomu video, ale ještě před rozhodnutím soudu: http://youtu.be/p9LTuRMpGo4
Tady je potom článek o rozhodnutí soudu, který tvrdí, že méně než 12 zasedání ročně ve Štrasburku je ilegální…. http://www.dw.de/european-parliaments-one-seat-drive-thwarted/a-16356584.

REDAKCE BP.COM:

Děkujeme za skvělý podnět, k tomu není co dodat!



Hlasování o nejabsurdnější nařízení EU – jaký je názor europoslanců?

Poslankyně Sehnalová
je opravdu zábavná. Ano, opravdu to není černobílé, ale proč by ty nesmysly lidé nemohli vyzdvihnout...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15702420864

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více