Hromadné žaloby budou brzy hrozit bankám i pojišťovnám


11. 12. 2019  02:52     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Hromadné žaloby dokázaly drtivě zavařit koncernu Volkswagen v době dieselové aféry a podvodů s měřením emisí u dieselových motorů. Bohužel jen v USA či v Německu. V České republice tento institut dosud chybí.

Hromadné žaloby budou brzy hrozit bankám i pojišťovnám




Z hromadných žalob mají banky i velké koncerny hrůzu

Hromadná žaloba znamená velké riziko pro velké firmy, ať už výrobní nebo finanční. Nespokojení či poškození klienti se totiž mohou díky hromadné žalobě spojit a společnými silami vymáhat na těchto institucích milionová nebo dokonce miliardová odškodnění. Společný postup také umožňuje vyšší efektivitu ve vymáhání a úsporu finančních prostředků a nákladů na řízení. V konečném důsledku se pak k hromadné žalobě připojí i lidé, kteří by jinak o svá práva vůbec nebojovali. Pro obyčejného člověka je totiž představa boje s velkou bankou, pojišťovnou nebo jinou firmou problematická.

Pro klienty spojené jednou žalobou a jedním postupem je tento způsob také výrazně efektivnější při jednání s firmou, která pak k problému přistupuje úplně jinak, než když proti ní stojí jednotlivec.

Roztříštění žalob u stejného nároku vůči stejné žalované firmě přitom nepřispívá k právní jistotě, protože některé nekvalitně podané návrhy, i když jsou klienti v právu, mohou být soudem z formálních nedostatků zamítány, nebo může být klient ve sporu dokonce neúspěšný, a to jen proto, že lidé obvykle nemají na kvalitní právníky a kvalitní právní zastoupení dostatek finančních prostředků.

Klienty korporací navíc mohou u hromadných žalob zastupovat, nebo přímo žaloby podávat, neziskové organizace věnující se ochraně spotřebitele. Klienti tak získají v rámci řízení garanta, respektive koordinátora, který vše posune jedním směrem.

Hromadné žaloby jsou výhodné i pro stát

Hromadné žaloby budou výhodné i pro stát. Soudci se hrozí náporu klientů v případě velkých kauz, které se týkají stovek nebo tisíců lidí. V současné době musí klienti podávat žaloby sami za sebe, což zásadním způsobem zvyšuje náročnost procesu a soud musí každou žalobu posoudit individuálně. Řeší přitom stejnou věc, jako v případě dalších stovek sporů. Hromadná žaloba by umožnila soudu rozhodnout jednou, jednou provést dokazování, vydat jeden rozsudek. Soudy tak budou výrazně méně zahlceny a budou moci rozhodovat rychleji a efektivněji. Důkazem jsou podobné hromadné spory v zahraničí, kde hromadné žaloby výrazně slouží občanům jako žalobcům a umožňují výrazně lépe hájit zájmy spotřebitelů.

Hromadné žaloby mohou začít v České republice fungovat již brzy

Hromadné žaloby jsou aktuálně ve fázi přípravy. Původní návrh zákona představený už na jaře muselo ministerstvo spravedlnosti už třikrát přepracovat. Smyslem přitom je, aby údernost hromadných žalob a jejich efektivita nebyla otupována a zeslabována omezujícími zákonnými ustanoveními. Dále je také třeba, aby i hromadné žaloby a jejich příprava byly co nejméně administrativně náročné a spotřebitelé nebyli omezováni v přístupu ke hromadným žalobám.

Na druhou stranu je pochopitelné, aby hromadné žaloby nemohly být zneužívány nebo nemohli být poškozováni spotřebitelé, kteří se k hromadným žalobám připojí.

Autor Mgr. Miroslav Zeman, advokát a šéfredaktor právního serveru www.ProfiPravnik.cz



Hromadné žaloby budou brzy hrozit bankám i pojišťovnám

Diskutovat (0)