Hrozí zdanění nevyužívaných bytů! Daň by mohla činit tisíce korun ročně


30. 08. 2021  00:17     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Spekuluje se o záměru některých měst a politiků zdanit prázdné byty nebo zvýšit zdanění bytů na pronájem. Od opatření si navrhovatelé slibují uvolnění tisíců bytů na trh a snížení jejich cen pro středně příjmové a chudší skupiny obyvatel. Daň by dopadla na vlastníky investičních bytů poměrně silně. Daň by mohla činit i několik tisíc korun ročně.

Hrozí zdanění nevyužívaných bytů! Daň by mohla činit tisíce korun ročně




První pokusy zavést daň na nevyužívané byty již začaly fungovat

Prázdné byty se zdaňují již několik let ve městě Vancouver v Kanadě. Pokud je tam byt nevyužíván déle než šest měsíců, musí vlastník zaplatit daň ve výši 1 procenta z úředně určené hodnoty pozemku na němž se byt či dům nachází. V Berlíně, který má tradičně velký problém s bydlením musí vlastníci nevyužívaných bytů dokonce platit tučné pokuty. Ve Francii rovněž funguje již od roku 1998 daň z nevyužívaných bytů, která činí první rok 12,5 procenta z tzv. nájemní hodnoty bytu a v dalších letech roste až na 25 procent této hodnoty. Ve finančním vyjádření se může jednat i o téměř tisíc euro ročně za nevyužívaný byt.

Návrhy či připuštění nějaké formy zdanění prázdných bytů se obecně připisuje Pirátům, kteří se k této otázce opakovaně a poměrně rozporuplně vyjadřovali.

Nájemní byty se zdaňují standardně, jde o výši daně

Nájemní byty, resp. příjem z nich se zdaňuje klasickou daní z příjmu ve výši 15 procent. Objevují se však i návrhy na další zdanění nájemních bytů jako bytů investičních, protože nebyly pořízeny primárně za účelem bydlení majitele. Dle některých názorů totiž skupování bytů na investice vede ke zdražování bytů pro mladé rodiny, které si je chtějí pořídit pro vlastní bydlení.

V uvedené souvislosti rozhodl aktuálně soud o charakteru krátkodobých pronájmů bytů prostřednictvím služby Airbnb. Dle rozhodnutí soudu se pronájem pomocí této platformy považuje za plnohodnotné podnikání, kdy pronajímatel je povinen hradit pojistné a DPH, pokud překročí zákonem stanovený limit.

Stojí proti sobě dva zájmy. Má přednost právo vlastnit a udržovat majetek, nebo právo na bydlení?

Kritici těchto návrhů odkazují na porušení ústavního práva vlastnit majetek a tento legálním způsobem spravovat a rozmnožovat. Naopak zastánci zdanění odkazují na rostoucí ceny a nedostatek nemovitostí na trhu. Dále také uvádějí právo na bydlení a právo státu stanovit si zdanění pro financování státních služeb.

Podstatné mohou být také zásahy do soukromí, kdy finanční úřady budou moci dle návrhů prověřovat užití a používání bytů a vstupovat do nich. Velký rozmach také může zaznamenat typicky české udávání sousedů z toho, že nevyužívají byt, nebo ho nelegálně pronajímají.

Souhlasíte se zdaněním nevyužívaných bytů?


Celkový počet hlasujících: 8



Hrozí zdanění nevyužívaných bytů! Daň by mohla činit tisíce korun ročně

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16217702672

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2610
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6690
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8540
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3485
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9780
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0765
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více