Hyde park - Češi se za prací stěhovat nechtějí. A asi je to i dobře


25. 02. 2020  02:33     Miroslav Zeman     komentáře (1)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Čtenář a komentátor polemizuje a zamýšlí se nad tím, zda je dobře nebo špatně, že Češi nejsou ochotní se za prací stěhovat. Dávají prý přednost rodině a známým. Co si o tom myslíme na serveru Bankovní poplatky? ČTĚTE DÁLE!

Hyde park - Češi se za prací stěhovat nechtějí. A asi je to i dobře




Ekonomové namítnou, že neochota lidí stěhovat se za prací je špatnou zprávou pro ekonomiku. Lidé se nechtějí stěhovat tam, kde je práce hodně a kde je o ni zájem a naopak zůstávají v regionech, kde jsou nižší mzdy a málo práce. To vše pouze kvůli svému pohodlí. S tímto názorem se jako server Bankovní poplatky zcela neztotožňujeme. 

Komentář uživatele Janoušek:

Vážení, tak  nevím co říct na to, že se lidi nechtějí stěhovat za prací. Pořád totiž u nás není tak vyvinutá odpovědnost za uživení rodiny a postarání se o sebe, jako je tomu třeba v USA. Tam se lidi stěhují tisíce kilometrů jen kvůli tomu, že tam našli o něco lépe placenou práci a stěhování za prací je tam standardem. Proto jsou tam také tak hodně vyvinuté trhy s levnými nemovitostmi a nájmy. Na druhou stranu jsou tu i objektivní překážky, kterými jsou třeba ceny bytů a výše nájmů. Je jasné, že lidi se budou stěhovat z vesnic do velkých měst, typicky pak do Prahy, kde je práce dost a platy jsou o třetinu vyšší než jinde. Jenže ti lidé tady sice více vydělají, ale také narazí na skutečnost, že taky o hromadu víc vydají. Za nájem pak třeba dají 16 tisíc korun, a to je víc než polovina platu. Taky se musí po Praze dojíždět a jsou tu vyšší i další náklady. Pak je otázkou, zda těch pár tisíc korun, které reálně zbydou v rodinném rozpočtu, navíc stojí za ty starosti se stěhováním, odříznutím se od přátel, rodného kraje.

Stanovisko serveru Bankovní poplatky:

Určitě máte pravdu. Při hodnocení výhodnosti či nevýhodnosti stěhování za prací je třeba vážit mnoho skutečností a každý případ je také velmi individuální. Nelze tak zaujmout jednoznačné stanovisko, že dojíždění za prací je špatné nebo dobré. Například v případě vícečetných rodin, tedy rodin s více dětmi, je stěhování za prací často skutečně nereálné. Jednoznačnou odpověď nemá tato otázka ani v případě vážení ekonomických důsledků. Ani z pozice ekonoma nemůžeme věc hodnotit černobíle. Neochota stěhovat se za prací nemusí být totiž za každých okolností ekonomicky negativní věcí. Například právě neochota stěhování za prací vede mimo jiné k tomu, že se investice stěhují do méně vyspělých regionů, kde je právě dostatek pracovní síly a nižší náklady. Lidé si pak nacházejí práci přímo v okolí svého bydliště a navíc se snižují, nebo by měly snižovat, ekonomické rozdíly mezi regiony. Cílem hospodářské politiky přeci není mít super bohaté omezené regiony a na druhé straně chudé části země, ale co nejvíce a rovnoměrně vyvážené hodnoty a ekonomickou výkonnost. 

Také musíme odmítnout snahu přepočítávat vše na peníze. Rodina, vztah k rodnému kraji, přátelé, láska k domovu jsou tak silné hodnoty, že se nedají vyvážit a ani koupit za peníze. Pokud chce někdo pracovat, budovat a přispívat k rozvoji svého regionu a svého domova, nemůžeme to považovat za nějaké negativum. Naopak může to vést k postupnému růstu a bohatnutí dosud zaostalejších regionů. Velmi dobrým příkladem jsou regiony jako Plzeňsko, Jižní Čechy či Liberecko, které se snaží o vzestup a o to, aby se v nich lidem žilo co nejlépe.

 

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ KOMENTÁŘE A REAKCE NAŠEHO SERVERU V NAŠEM HYDE PARKU NALEZNETE ZDE!



Hyde park - Češi se za prací stěhovat nechtějí. A asi je to i dobře

Díky
Děkuji za info https://www.bankovnipoplatky.cz...
Diskutovat (1)