Hyde park - Finanční gramotnost v České republice, jak ji dostat na vyšší úroveň?


22. 10. 2019  06:00     Miroslav Zeman     komentáře (1)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Čtenář se ve svém komentáři zamýšlí nad úrovní finanční gramotnosti české populace. Jak si v úrovni finanční gramotnosti stojíme?

Hyde park - Finanční gramotnost v České republice, jak ji dostat na vyšší úroveň?




V našem Hyde parku dáváme možnost našim čtenářům vyjádřit se k jakémukoliv problému a sdělit ostatním čtenářům svůj názor mimo diskusní fóra. Témata si vybíráme dle relevantnosti a aktuálnosti. Názor čtenáře pak za naši redakci komentujeme a vyjadřujeme se k němu.

Komentář Nellkompa:

Velmi mě znepokojuje stav v ČR v oblasti finanční gramotnosti lidí. Česko, jako vyspělý a gramotný stát se snaží o snižování státního dluhu, zodpovědně spravuje státní rozpočet a pečlivé hlídá, do čeho a kdy investovat. Co se týká ale státu z pohledu nejhlubší vrstvy, nedělá téměř nic. Ba naopak. Abych byla konkrétní. Finanční gramotnost Čechů není zrovna na vysoké úrovni a vzdělávání v této oblasti je velmi zanedbané. Proč například není finanční gramotnost součást povinné školní docházky. Nepořádají se povinné kurzy pro studenty nebo pro seniory, kteří se s mnohým, v pro ně, novým bankovním systémem, seznamují obtížněji a mohou se snadno dostat do dluhové pasti. Vždyť děti jsou naše budoucnost, a do čeho investovat raději než do ní. Český trh je plný poutavých reklam na "výhodné" půjčky a úvěry, v obchodech lákavé billboardy na nákupy na splátky aj. Z mého pohledu toto také učí a vychovává nejen děti, ale i dospělé k lehkomyslnosti a nezodpovědnosti, obzvlášť tehdy, kdy nejsou dostatečně finančně gramotní, aby si spočítali a uvědomili, zda je to pro ně výhodné i z pozice jejich blízké finanční budoucnosti a nejen z momentálního uspokojení, kdy si v kapse odnášejí 100.000,- na vánoční dárky, které je ale ve finále budou stát o mnoho procent více.

Reakce naší redakce:

Dle aktuálních průzkumů vychází Česká republika i z mezinárodního srovnání finanční gramotnosti občanů velmi nelichotivě. Právě nízká gramotnost občanů pak může za velký podíl lidí v exekuci, nebo za pád občanů do dluhové spirály. Lidé s nízkou finanční gramotností se také stávají snadnější kořistí nejrůznějších šmejdů a podvodníků. 

Právě náš server má za jeden ze svých největších cílů zvyšování finanční gramotnosti lidí a zejména povědomí o právech a povinnostech spotřebitele. Vědět na co mám právo jako spotřebitel je pro každého člověka velmi důležité. Každý z nás se totiž spotřebitelem ve svém životě opakovaně stává. Pokud neznáme svá práva, mohou obchodníci a prodejci zneužívat svého postavení a nás jako spotřebitele opakovaně poškozovat. Proto na serveru Bankovní poplatky naleznou čtenáři nejen texty pro zvyšování jejich finanční gramotnosti a vzdělanosti, ale také poradny odborníků a rychlé životní situace v nichž velmi snadno a přehledně naleznou čtenáři odpověď na svůj problém. 

Velmi se také přimlouváme zato, aby finanční gramotnost byla součástí povinné výuky na základních a středních školách, protože toto zaměření výuky má zdaleka výrazně větší dopad na budoucí život dětí než například hudební nebo výtvarná výchova. 

DALŠÍ HYDE PARKY NAŠICH ČTENÁŘŮ NALEZNETE ZDE!



Hyde park - Finanční gramotnost v České republice, jak ji dostat na vyšší úroveň?

Zastaralé školství
Problém je ve zkostnatělém školství u nás. Učitelé vyučují jen to na co jsou desítky let naučení a n...
Diskutovat (1)