Hyde park - Intervence ČNB byly zbytečné. Koruna by byla slabá i bez nich


10. 05. 2017  00:10     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Čtenář ve svém komentáři kritizuje ČNB, že zbytečně protahovala intervence, které se nyní ukazují jako zbytečné, když i bez nich a bez masivních intervencí, je koruna na stejné hodnotě jako před ukončením intervencí. ČTĚTE DÁLE!

Hyde park - Intervence ČNB byly zbytečné. Koruna by byla slabá i bez nich




Podle posledních informací stály intervence za slabou korunu Českou nároční banku dva biliony korun. To představuje téměř polovinu ročního hrubého domácího produktu České republiky. Stály takto vysoké výdaje skutečně zato? Stálo umělé oslabování koruny za budoucí stamiliardové ztráty ČNB, která z tohoto důvodu nepřispěje žádným způsobem do rozpočtu České republiky?

Komentář Adriana23:

Akce ČNB byla opravdu zbytečná. Hlavně tenhle rok už intervence vůbec nemusely probíhat. Znamená to totální selhání odhadu lidí z ČNB, který zbytečným prodlužováním intervencí a zbytečnými závazky a sliby na dobu intervencí způsobil vysoké ztráty. Je zajímavé jak pár lidí může zařídit miliardové ztráty a nikdo s tím nemůže nic dělat. Kdyby se udělalo referendum k intervencím, jsem přesvědčený, že by většina lidí hlasovala proti. Ale lidí se bohužel nikdo na nic neptá. Paradoxní je, že ani ve volbách nemůžeme ovlivnit kdo je v ČNB a jak rozhoduje. Gigantické ztráty, které přijdou tak nemůže deset milionů lidí nijak ovlivnit, ani jim zabránit. Hlavně, že jsme za dva biliony korun zařídili vyšší inflaci a zdražování. Můžeme tedy slavit, cíl byl splněn.

Reakce naše serveru:

Souhlasíme s tím, že poslední měsíce intervencí, které zároveň stály největší náklady a nejvyšší intervence ČNB byly skutečně zbytečné. Pokud by ČNB ukončila intervence nečekaně na konci loňského roku, kdy už inflace dosahovala inflačního cíle, mohla být ušetřena více než polovina vynaložených výdajů. Tím spíše, když po konci intervencí stejně k posílení koruny nedochází a nic by na tom nemělnil ani fakt, kdy by intervence skončily dříve. Aktuálně tedy máme kurz 27 korun za euro i bez intervencí a útoků spekulantů. Velkou roli v této skutečnosti hraje fakt, že korun je na trhu přebytek a spekulanti ihned po drobném posílení koruny okamžitě prodávají, čímž opět oslabují korunu na počáteční úrovně. Tím je zajištěno, že kurz koruny ještě několik měsíců výrazně neposílí. Rovněž souhlasíme s tím, že hlavní cíl intervencí, tedy nastartování inflace za tak gigantické výdaje a budoucí ztráty skutečně nestál. A to tím spíše, když většina inflačních vlivů přichází z ciziny a tedy je na domácím trhu vůbec neovlivňujeme. Stalo se. Na druhé straně disponuje naše centrální banka takovým rozsahem devizových rezerv, že naše ekonomika není vůbec ohrožena případnými vnějšími vlivy a spekulacemi. Tyto rezervy navíc může ČNB investovat a získávat z nich alespoň drobný zisk.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ KOMENTÁŘE A REAKCE NAŠEHO SERVERU NALEZNETE ZDE!



Hyde park - Intervence ČNB byly zbytečné. Koruna by byla slabá i bez nich

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více