Hyde park - Jsou mikropůjčky a rychlé půjčky nebezpečné a drahé?


03. 03. 2020  00:31     Miroslav Zeman     komentáře (12)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Čtenář si stěžuje ve svém diskusním příspěvku na přístup poskytovatelů mikropůjček. Dle názoru čtenáře se jedná o způsob jak dostat lidi do exekucí. Zejména tento způsob podporuje nezodpovědné lidi. Jsou mikropůjčky skutečně obecně nebezpečné?

Hyde park - Jsou mikropůjčky a rychlé půjčky nebezpečné a drahé?




Z diskuse mezi čtenářem a redaktorem a mimochodem i z diskuse pod články vyplývá, že mikorpůjčky nemusí být škodlivé, ba naopak mají svůj účel a své opodstatnění. Využívají jich lidé s přechodným nedostatkem finančních prostředků, matky s dětmi, zaměstnanci před výplatou apod. Stejně tak neplatí mýtus, že mikropůjčka musí být vždy drahá. I dle našeho testu je zřejmé, že lze získat mikropůjčku i za RPSN do 50 % ročně, nikoliv za tisíce procent RPSN. Je ale třeba velmi dobře vybírat a porovnávat nabídky poskytovatelů. 

Příspěvek čtenáře Radima:

Můj známý se dostal do problémů tak, že si jednu takovou rychlo půjčku vzal. Rychlý prachy, všechno dobré. Vzal si jednou zdarma, samozřejmě to utratil. Když dostal výplatu, tak půjčku zalátoval i s tučným poplatkem a na konci měsíce si bral znova. Do toho mu vlezly náklady s opravou auta, a to musel nutně udělat a musel už si půjčku prodlužovat. Zaplatil ale za to zase tučný poplatek. Dneska už je na tom tak, že aby mohl po měsíci splatit tuhle rychlo půjčku, musí si pučovat od známých a pak jim to vracet. Mám dokonce podezření, že si půjčuje už od několika těhle kujónů. 

Rychlo půjčky bych zakázal. Je to mimo kontrolu vlády, protože je to nejčastěji do těch pěti tisíc a navíc je to škodlivý způsob, jak zadlužovat lidi. Vždyť ty náklady jsou i třetina půjčky na měsíc! Když se pak ukáže to RPSN, tak je to třeba i 2000 nebo 4000 % za rok! To je šílený.

Odpověď redaktora:

Mikropůjčky musíme brát a posuzovat jako specifický produkt, který je určen nikoliv každému, ale pouze určitým specifickým skupinám osob. Předně musíte brát v úvahu nejen celkové náklady úvěru tedy RPSN v ročním vyjádření. Mikropůjčky se poskytují skutečně na několik týdnů či měsíc, a tedy je to krátkodobá půjčka. Vezměte v úvahu, že tento způsob půjček přináší velká rizika nezaplacení a s tím musí poskytovalé, v rámci ceny za půjčku, počítat. Jednoduchost získání půjčky je totiž také znevýhodněna velkou zneužitelností a nevymahatelností takovýchto nízkých půjček. Pokud byste uplatnil na mikropůjčky standardní úrok, například 15 procent ročně, pak by jste například při půjčce 3000,- Kč zaplatil za měsíční výpůjčku společnosti jen 37 korun. Je zjevné, že ve chvíli, kdy poskytujete takovéto částky, ověřujete bezdlužnost žadatele, posuzujete jeho bezúhonost a posíláte někomu, koho neznáte takovouto částku, nemůže částka 37 korun nahradit vůbec náklady s tím spojené. Ve chvíli, kdy navíc někdo tuto částku nevrátí, by jste potřeboval sto dalších řádně splacených půjček, aby Vám vynahradily jednu, o kterou jste nezaplacením přišel. Tento příklad ukazuje, že realtivně vysoký poplatek u mikropůjčky může být skutečně oprávěný.

Mimochodem poplatek za mikropůjčku, tedy za její poskytnutí, nemusí být vůbec tak vysoký, jak říkáte. I dle našeho testu, platí, že jedna ze společností uplatňuje u mikropůjček, za obdobných podmínek jako ostatní, poplatek pouze necelých 100 korun u půjčky 3 000 korun. Což je na mikropůjčku velmi nízký poplatek. Proto si nepůjčujte hned u prvního poskytovatele, který zašle reklamní sdělení, ale pečlivě si porovnejte nabídky a ceny těchto poskytovatelů.

Jinak i dle našich zjištění mohou být mikropůjčky i užitečné. Využívají jich často matky na mateřské dovolené, kterým se zpozdí výplata dávek, využívají je i běžní zaměstnanci, kteří se například před výplatou dostanou do finanční tísně a potřebují pouze na krátkou dobu překlenout období do výplaty apod. Nebýt tak těchto mikropůjček, museli by si půjčovat u pochybných splátkových společností, které lichvářským způsobem následně navyšují úroky a splátky a člověk se tak dostane do dluhové spirály. Těchto příkladů máme z různých vyloučených lokalit spousty.

 

 



Hyde park - Jsou mikropůjčky a rychlé půjčky nebezpečné a drahé?

Alterra Home Loan
Nabízím vám jedinou finanční půjčku od přímého investora od 50 000 do 50 000 000 Kč. Tato nabídka pl...
AHOJ KAŽDÝ HLEDÁTE SKVĚLÉHO ZÁKAZNÍKA NA KOUZLO (DR.UNION}
AHOJ KAŽDÝ HLEDÁTE SKVĚLÉHO ZÁKAZNÍKA NA KOUZLO (DR.UNION} JE ZDE, ABY VÁM POMOHL ZÍSKAT ZPĚT EX MAN...
AHOJ KAŽDÝ HLEDÁTE SKVĚLÉHO ZÁKAZNÍKA NA KOUZLO (DR.UNION}
AHOJ KAŽDÝ HLEDÁTE SKVĚLÉHO ZÁKAZNÍKA NA KOUZLO (DR.UNION} JE ZDE, ABY VÁM POMOHL ZÍSKAT ZPĚT EX MAN...
loan
Zdraví Zrovna jste byl odmítnut vaší banky v poslední době, a tam je ne, kde jinde byste mohli do...
Jak jsem nakonec dostal půjčku
Ahoj všichni. Viděl jsem komentáře od lidí, kteří již dostali svou půjčku, a pak jsem se rozhodl pož...
Jak jsem nakonec dostal půjčku
Ahoj všichni. Viděl jsem komentáře od lidí, kteří již dostali svou půjčku, a pak jsem se rozhodl pož...
ÚVĚR ŽÁDOSTI
Nabízíme soukromé, obchodní a osobní půjčky s velmi nízkými ročními úrokovými sazbami až 2% za jeden...
Re: Re:
tak to jsem rád že máš dobrou zkušenost tak já na to zkusím a vezmu si tam rychlo půjčku... ještě mi...
Re: Re:
tak to jsem rád že máš dobrou zkušenost tak já na to zkusím a vezmu si tam rychlo půjčku... ještě mi...
Re:
no vzal jsem si tady penize-pred-vyplatou.cz a bylo to bez problémů... do dnes když potřebuji rychle...
Diskutovat (12)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12475885712

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více