Hyde park - Kupující platí daň. Že by další absurdita?


08. 11. 2016  00:17     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Čtenář komentuje novou povinnost kupujících při koupi nemovitosti hradit daň z nabytí nemovitých věcí. Vidí to jako absurditu. Kdy kupující za to, že něco koupí ještě kromě kupní ceny platít státu daň. ČTĚTE DÁLE!

Hyde park - Kupující platí daň. Že by další absurdita?




Od začátku měsíce listopadu roku 2016 jsou povinni při koupi nemovitosti hradit daň z nabytí nemovitých věcí kupující. Mění se tak letitá tradice, že do té doby byl povinen hradit daň, tehdy ještě nazvanou daň z převodu nemovitosti prodávající. Svou logiku to mělo. Vždyť právě prodávající je ten, kdo inkasuje peníze z prodeje a tedy zaznamenává nějaký zisk či přínos. Naopak kupující je ten kdo platí kupní cenu a za to si pouze zakupuje nějaký produkt, tedy v tomto případě nemovitost. 

Komentář Marcelína:

Máme tu další absurditu. Osvícení páni z vlády rozhodli, že když si koupí někdo byt, tak za to ještě zaplatí. Já jako mladý člověk, který si založil rodinu a nutně si potřebuje zajistit bydlení, budu od státu sankcionován za to, že svou rodinu zajistím a ještě zato zaplatím 4 procenta navíc jako daň. To je vrchol absurdity. Kam se hrabou některé absurdní bankovní poplatky proti takové úřední zvůli. Ten kdo ode mě inkasuje miliony za prodej bytu, tak ten vůbec nic platit nemusí. To je síla. Chudého oškubeme a bohatému všechny peníze ponecháme. Jo, jo, kde jsou časy Jánošíka a Robina Hooda. Dneska se chudým bere a bohatým dává. Tahle daň je toho důstojným příkladem. Přitom to nemá ani žádnou logiku. Nikde přece kupující neplatí daň za to, že něco kupuje a naopak prodávající neplatí nic. To se jim zase něco povedlo. Děkuji, nechci.

Reakce našeho serveru:

Dobrý den, některé z Vašich výtek jsou jistě oprávněné. Polemizovat bychom mohli s tím, že daně kupující nikde platit nemusí. To určitě není pravda. Například spotřební daně, či DPH platí ze svého konzumu koneční zákazníci, tedy kupující. Obchodníci pak tyto daně už jen odvádějí do státního rozpočtu. Obdoba daně z přidané hodnoty - DPH, pak byla zřejmě určena i daň z nabytí nemovitých věcí. Kupující si pořizuje produkt, který stát daní. U nových staveb přitom daň z nabytí nemovitých věcí neplatíte, tedy uhradíte jednou DPH v ceně nové nemovitosti, ale daň z nabytí už hradit nemusíte. Tu hradíte pak až při opakovaném převodu, kdy zase nemusíte hradit DPH. Z pohledu státu se jedná o logickou úpravu. Kupující budou hradit tuto daň disciplinovaněji, už z toho důvodu, aby nepřišli o svou nemovitost. Prodávající navíc za nesplnění daňové povinnosti kupujícím už nijak neručí. Ručitelství k dani se tedy ruší. Zatím se tato úprava mnoha lidem, tedy zejména kupujícím, nebude zamlouvat, ale během roku či dvou si trh na úpravu zvykne a všichni účastníci budou i v rámci cen nemovitostí s touto daní počítat.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ KOMENTÁŘE A REAKCE NAŠEHO SERVERU NALEZNETE ZDE!



Hyde park - Kupující platí daň. Že by další absurdita?

Diskutovat (0)