Hyde park:
Vyšší daně pro banky. Proč se tomu pořád divíte?


30. 04. 2019  00:41     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Čtenář ve svém komentáři vítá navrhované sektorové daně pro banky. Banky si prý mohou za zdanění samy. Vyvádějí miliardy do zahraničí a zpět ze svého zisku investují minimum.

Hyde park: Vyšší daně pro banky. Proč se tomu pořád divíte?




Sektorové daně, resp. speciální zdanění bank má prý ve větší či menší míře i většina zemí Evropské unie. Alespoň to říkají zástupci ČSSD, tedy první politické strany, která s takovýmto návrhem nedávno přišla. Díky sektorovým daním se prý budou banky více podílet na správě a financování veřejných služeb nebo důchodů. Odpurci však tvrdí, že zvýšené daně zaplatí v konečném důsledku klienti bank na něž banky přenesou formou poplatků a vyšších cen služeb většinu nového daňového zatížení. Čím větší banka, tím větší částku má podle návrhu ČSSD zaplatit.

Komentář Jana Ricka:

Banky už si říkali o zvýšení daní dávno. Začalo to zpackanou privatizací, kdy banky dostali do vlastnictví výhradně zahraniční vlastníci, pokračovalo to vysáváním peněz z peněženek klientů formou nesmyslných poplatků a vše končí masivním posíláním peněz z České republiky do zahraničí formou dividend. Je to katastrofální turecká ekonomika. Bankám a jejich vlastníků jde výhradně a jenom o posílání peněz a všech zisků a výnosů do zahraničí. To je koloniální ekonomika se kterou se má už něco udělat. Daň bankám je aspoň nějaký způsob jak odliv peněz do zahraničí zmírnit. Banky si musí uvědomit, že když mohou na našem trhu takhle masivně vydělávat, měly by také společnosti a zemi z níž rejžují zisky také něco vracet. A daň je k tomu asi nejlepší způsob, když to banky nedělají sami a z vlastního rozhodnutí. Buďme rádi, že bankovní daň někdo navrhl a prosazuje jí. Jinak už by si banky museli myslet, že jsme snad padlí na hlavu.

Reakce našeho serveru:

Vaše rozhořčení částečně chápeme. Bohužel jsme názoru, že jakákoliv regulace či nestandardní zdanění se promítne do cen konkrétní služby, nebo poplatku a v konečném důsledku pak vše zaplatí klienti bank. Sektorové daně tak představují velmi nesystémový prvek, který navíc velmi komplikuje daňovou soustavu a výtěžek nakonec nemusí být tak vysoký jak se slibuje. O nesystémovosti této daně svědčí i fakt, že ji budou muset podle návrhu hradit jak velké banky, tak i ty nejmenší. Tedy i banky, které své zisky do zahraničí neposílají, a investují zisky doma, budou muset tuto daň hradit, byť ta sazba bude o něco nižší, než je tomu u velkých bank. Uvědomte si také, že banky jsou už dnes velmi zatíženy nejrůznějšími regulačními opatřeními, jako napříiklad povinnost přispívat do fondů ochrany proti bankovním krizím, minimální povinné rezervy a další platby, které pro banky v podstatě představují určitou formu zdanění. Jakékoliv další zvýšení nákladů a daní tak bude znamenat to, že banky začnou přistupovat ke zvyšování cen svých služeb a zvyšování či zavádění nových poplatků, což se dařilo naopak do současné doby pomalu odbourávat. Zdanění bank tak nepodporujeme.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ KOMENTÁŘE A REAKCE NAŠEHO SERVERU NALEZNETE ZDE!



Hyde park: Vyšší daně pro banky. Proč se tomu pořád divíte?

Diskutovat (0)