I bankovní poplatky jsou RETRO! Aneb čím jsme platili za socialismu


05. 01. 2018  00:23     Miroslav Zeman     komentáře (0)

I bankovní poplatky se rozhodly být v tomto seriálu RETRO a připomenou si spolu s vámi jak a čím jsme před více než dvaceti sedmi lety žili.

I bankovní poplatky jsou RETRO! Aneb čím jsme platili za socialismu




A většina z nás žila i v době socialismu. Ať už máme na toto období jakýkoliv názor, žili jsme prostě jinak než dnes. I svět, který nás obklopoval, byl trošku jiný. Naše země se však od té doby viditelně proměnila. I když socialismus chápeme jako období nesvobody a totality, žili jsme i v této době s lidmi, které jsme měli rádi, prožívali jsme krásné i méně šťastné období života, a určitě je dobré vzpomínat na to dobré v našem životě. I to je smysl současné retro vlny, kterou zažíváme nejrůznějšími způsoby. 

V tomto díle se chceme věnovat našim předrevolučním platidlům, včetně nejspornější a nejvysmívanější bankovky, která kdy u nás byla vydána. Vzpomenete si, o jakou bankovku se jednalo?

Bankovky v době socialismu a motivy, které obsahovaly, se zaměřovaly z velké většiny na socialistické a dělnické symboly. Na bankovkách jsme tak mohli najít zobrazení továren, hutí, portréty odhodlaných dělníků a rolníků a samozřejmě i nezbytné hvězdy, srpy či kladiva. 

Další významným prvkem zobrazovaným na bankovkách byla ozbrojená moc a její tradice vycházející z partyzánského hnutí. Spojení vojáka s partyzánem si tak jistě vybavíte na pětisetkorunové bankovce, kterou jsme platili až do konce socialismu.

500_Kčs_1973_rub 500_Kčs_1973_lic

Velmi oblíbeným motivem byly hradčany, které se v průběhu doby objevily hned na několika bankovkách. Nezapomenutelný je také motiv Vyšehradu na tisícikorunové, výrazně modré bankovce s Bedřichem Smetanou. Tato bankovka byla pro mnoho z nás velmi oblíbená, protože se jednalo o nominálně nejhodnotnější měnu za kterou se tehdy dalo pořídit již lecos.

1000_Kčs_1985_lic 1000_Kčs_1985_rub

Přesto však byla i v této době nejvíce používanou bankovkou stokoruna, která byla příjemně zelená a byla mnohem socialističtější než modrá tisícikorunová bankovka. Mít v peněžence stokorunu nás už mohlo naplnit hrdostí, protože za tuto bankovku se dal pořídit nákup na celý víkend. Je však třeba připomenout, že než jste stokorunu smysluplně utratili, museli jste proběhnout půl města a ještě nebyl úspěch zaručen. Tedy v pátek odpoledne, když jste šli z práce a těšili se na víkend, už byly obchody povětšinou prázdné. Prázdné samozřejmě není myšleno absolutně, regály plné nakládaných okurek či jednoho druhu jiného zboží vyskládaného na několika metrech do pověstných věžiček samozřejmě fungovaly pořád.

  100_Kčs_1961_lic 100_Kčs_1961_rub

Prohlédněte si tu stovku pořádně. Není krásná? Je to sice socialistická bankovka, ale je velmi povedená a když se do toho zapojí i vzpomínky..

Vzpomenete si také na bankovku s ptákem? Byla to bankovka, která se objevila až v závěru osmdesátých let jako součást nové kolekce a na jedné straně nalezneme jednoho Slovenského básníka Pavla Oszága Hviezdoslava a na druhé se v levém dolním rohu nacházel pták. Vtip si tu vyprávět nebudeme, ale jistě se mnohým z vás připomnene a můžete ho napsat klidně do diskuse pod článkem.

10_Kčs_1986_lic 10_Kčs_1986_rub

Velmi oblíbeným socialistickým motivem bylo zobrazení symbolů husitského revolučního hnutí. A tím se dostáváme k pověstné dvacetikoruně s Janem Žižkou. V době socialismu se přitom nejednalo o první bankovku s tímto naším národním hrdinou, ale v padesátých letech platili naši rodiče či prarodiče bankovkami s podobným motivem. Použití motivu husistství bylo pro socialismus a jeho ideologii typické. Právě boj husitů a jejich úspěchy byly přirovnávány k boji komunistů nejen za mír a svobodu proti okupantům, ale také boj za sociální spravedlnost.

20_Kčs_1970_rub 20_Kčs_1970_lic

25_Kčs_1958_lic 25_Kčs_1958_rub

A protože se věnujeme i studentům a na našich stránkách se můžete stále ještě zúčastnit studentské soutěže Ideální banka 21. století, kterou najdete ZDE, nemůžeme zapomenout ani na "učitelskou" dvacetikorunu z druhé poloviny osmdesátých let, která byla rovněž součástí nové a poslední socialistické kolekce bankovek. Už v této době se na bankovce jistě zaslouženě objevil učitel národů Jan Amos Komenský. Dnes ho můžeme stále obdivovat na dvousetkorunové české bankovce.

20_Kčs_1988_lic 20_Kčs_1988_rub

Ony bankovky této poslední kolekce vynikaly svými výraznými barvami a množstvím detailních vzorů a motivů. Dá se říci že i tato bankovka je poměrně přeplácaná, ale na druhou stranu i zajímavá množstvím detailů. Máte tak na nich stále co objevovat. Abychom udělali sérii kompletní, vzpomeneme i na snad nejvýraznější bankovku v hodnotě padesáti korun, která obsahovala zcela slovenský vzor na obou stranách. Slováci se tak mohli kochat Bratislavským hradem na jedné straně a básníkem Štůrem na straně druhé. A ještě to na ně všechno krásně červenofialově svítilo.

50_Kčs_1987_lic 50_Kčs_1987_rub

A tím se dostáváme k nejkontroverznější bankovce naší historie. Tato bankovka byla vydána jako poslední socialistická bankovka a tedy i nejpoužívanější druh bankovky až v úplném závěru socialismu v říjnu roku 1989. Nálada v té době už byla značně uvolněná a tak se tato výrazně zelená bankovka s Klementem Gottwaldem stala spíše červeným hadrem na občany, kteří už pomalu socialismus pohřbívali. Tato bankovska byla skutečně velkou částí obyvatelstva nenáviděná, protože na konci osmdesátých let a na úplném konci režimu přinášela duch padesátých let. Od soudruhů ani nebyla bankovka s tímto motivem moc taktická. Svou kvalitou a provedením nesahá tato bankovka té starší ani po paty.

Připomeňme si nyní u tuto bankovku. Však je to součást naší historie i části našeho života.

100_Kčs_1989_lic 100_Kčs_1989_rub

Pro mnoho z nás je toto připomínka čím jsme platili. Bankovky i mince přitom byly pro nás výrazně bližší než dnes. V době socialismu bylo nutné za vše platit hotovostí. Dnes už platíme hotovostí jen někdy a mnozí i spíše výjimečně. Peníze nejsou vše, ale jejich motiv a vzpomínky nás provází životem. I peníze prostě přinášely radost a hrdost na to, že jsme je vydělali, že jsme si je zasloužili, vyhráli je nebo prostě našli. Peníze jako takové pak představují vše, co si za ně můžeme koupit a co jsme také v době socialismu v obchodech "ukořistili".

Přejeme vám všem příjemně strávený státní svátek!

 

 

 



I bankovní poplatky jsou RETRO! Aneb čím jsme platili za socialismu

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15506668128

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2540
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6480
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8380
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4915
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0220
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0751
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více