I. díl:
Co vše se má započítávat a započítává do hodnoty RPSN?


25. 11. 2014  00:23     Viktor Janeček     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL - RPSN: Vzhledem k průběhu soutěže o nejlepší výklad pojmu RPSN jsme pro vás připravili seriál, který vás podrobně seznámí s podstatou a významem této velmi důležité zkratky.

I. díl: Co vše se má započítávat a započítává do hodnoty RPSN?




RPSN, neboli roční procentní sazba nákladů se dle zákona rovná současné hodnotě všech peněžitých plnění sjednaných mezi věřitelem a spotřebitelem ve smlouvě, ve které se sjednává spotřebitelský úvěr, kromě nákladů splatných spotřebitelem v důsledku neplnění některé z povinností stanovených ve smlouvě, ve které se sjednává spotřebitelský úvěr, a jiných nákladů než kupní ceny, které je spotřebitel povinen při koupi zboží nebo poskytnutí služeb zaplatit bez ohledu na to, zda je transakce uskutečněna s využitím spotřebitelského úvěru nebo bez jeho využití. 

Jednoduše řečeno, všechny platby, které musíte zaplatit, abyste spotřebitelský úvěr získali, kromě pokut za pozdní splácení či jiných sankcí, musí být zohledněny do sazby RPSN.

Nejčastější poplatky spojené se spotřebitelským úvěrem jsou tři. První je poplatek za vedení úvěrového účtu, který se platí měsíčně, pravidelně s měsíční splátkou. Druhý potom pojištění, pokud je podmínkou získání úvěru (což bývá u nebankovních společností poměrně často). Platí se opět pravidelně s měsíční splátkou. Posledním je poplatek za zprostředkování úvěru.

U bankovních i nebankovních úvěrů se dnes již obvykle poplatek za zprostředkování úvěru neplatí. Naopak často je možné se s ním setkat u spotřebitelských úvěrů na nákup zboží, primárně automobilů.

V dalším díle tohoto seriálu si řekneme, kdo dohlíží na dodržování předpisů s úvěry souvisejících.

HODNOTIT A DÁT HLAS SVÉMU FAVORIZOVANÉMU NÁVRHU NA VÝKLAD POJMU RPSN MŮŽETE ZDE!



I. díl: Co vše se má započítávat a započítává do hodnoty RPSN?

Diskutovat (0)


Vstřícná banka

Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor